2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:40

USA: még mindig nincs megegyezés a költségvetés ügyében

2013. október 16., szerda 09:05, frissítve: szerda 18:26

Továbbra sincs egyezség az amerikai költségvetés és adósságplafon ügyében, miután a Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát. A pénzügyminisztériumnak legkésőbb csütörtökig kell megoldást találnia, ellenkező esetben az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik. Közben az egyik legnagyobb hitelminősítő is vizsgálni kezdte az amerikai hitelbesorolást.Továbbra sincs egyezség az amerikai költségvetés és adósságplafon ügyében, miután a Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát.

Még mindig nincs megállapodás Washingtonban az amerikai adósságplafon ügyében. A Fehér Ház ugyanis elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát is. Ennek részeként a többi közt megszűnt volna az elnök, az alelnök, a miniszterek és a kongresszus tagjainak egészségügyi támogatása. Cserébe a republikánusok megszavaztak volna egy január közepéig érvényes átmeneti költségvetést, így legalább februárig elkerülhető lett volna az államcsőd. Az elnöki hivatal szóvivője azonban elmondta: a kormány nem hajlandó „váltságdíjat” fizetni azért, hogy a törvényhozás tagjai elvégezzék alapvető feladataikat, vagyis azt, hogy elfogadják a büdzsét.

Az idő szorít, a határidő a csütörtöki nap. A korábban republikánus színekben Kaliforniát kormányzó Arnold Schwarzenegger is sürgette a döntést. „Nagyon ajánlom mind a republikánusoknak, mind a demokratáknak, hogy dolgozzanak össze, és az ország érdekeit nézzék a saját érdekeik helyett” – szólította fel mindkét oldalt a színész.

Az együttműködés szakértők szerint csak idő kérdése, hiszen az amerikai gazdasági helyzet a politikusoknak is presztízskérdés. „Biztosan lesz együttműködés, mert nem hiszem, hogy az Egyesült Államok bármely elnöke, legyen az demokrata vagy republikánus vagy a kongresszus bármely vezetője azzal akar bevonulni a történelemkönyvekbe minden korábbi vagy későbbi tettük ellenére, hogy csődbe vitték az Egyesült Államokat, amelynek pénzneme a legfontosabb az egész világon” – mondta Richard Fisher, a dallasi szövetségi bank elnöke.


A Fitch amerikai hitelminősítő közben negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok legmagasabb szintű adósságbesorolását. Ez a lépés szakértők szerint azt jelzi, hogy az Egyesült Államok nagyon közel került a technikai csődhöz, amelynek az egész világgazdaságra nézve komoly negatív hatása lehet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!