2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Üres a pápa trónja

2013. február 28., csütörtök 21:22, frissítve: szombat 09:17

Este nyolc órakor hivatalosan is hatályba lépett a pápa lemondása. XVI. Benedek visszavonult a Castel Gandolfó-i nyári rezidenciára, és már nem őrzik a svájci gárdisták. Napközben a Vatikánban még elbúcsúzott a bíborosi testület tagjaitól és megáldotta őket. Utolsó internetes pápai üzenetében megköszönte minden keresztény hívő szeretetét.

Több ezer zarándok búcsúzott a Vatikánban XVI. Benedek pápától. Az egyházfő délután 5-kor indult a nyári rezidenciájára, ahol este 8-kor véget ért a pápai kinevezése. A Vatikánba Jozef Ratzingerként csak azután tér vissza, hogy megválasztották az utódját.

A Szent Péter-bazilikában is harangoztak XVI. Benedek tiszteletére, miközben elhagyta a várost. Helikopterrel utazott a szomszédos Lazio tartományba, a helikopterrel 10 percre lévő Castel Gandolfóba. A következő néhány hónapban itt marad, az idejét imádkozással tölti. A rezidencia környékén is több ezer zarándok ünnepelte a katolikus egyházfőt. „Nagyon megható. Biztos, hogy jelentőségteljes ez a pillanat neki, és nekünk is. Nagy áldás, hogy itt lehetünk” – fogalmazott Flora Regazzoni zarándok.


XVI. Benedek megbízatása este 8-kor járt le, korábban ő maga határozta meg ezt az időpontot. Ekkor járt le a svájci gárda megbízatása is, ők ugyanis csak a mindenkori pápát szolgálják. Az épület őrzését a helyi csendőrök vették át. A pápaválasztó bíborosoktól XVI. Benedek már napközben elköszönt, és egyenként megáldotta őket. A pápaválasztó konklávé legkorábban a jövő héten kezdődhet, de legkésőbb március 15-éig össze kell ülniük a bíborosoknak.

Erdő Péter bíboros is részt vett a rendezvényen

A Klementin-teremben tartott rendezvényen Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett. A Vatikáni Rádiónak azt mondta: a bíborosi kollégiumot várhatóan péntekre hívják össze, a tanácskozások hétfőn kezdődnek a Vatikán ügyeiről, a konklávét pedig szerinte március második felében vagy közepén tartják majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!