2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ukrán válság: nem tudni, hogy ki nyitott tüzet

2014. november 20., csütörtök 17:44, frissítve: kedd 12:29

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nem tudja megállapítani, hogy kik lőttek rá a szervezet két gépkocsijára Doneck közelében. Kijevi közlés szerint a lázadók gyakran használják az ukrán hadsereg azonosító jeleit, hogy provokációkat hajtsanak végre.

Michael Bociurkiw, az EBESZ szóvivője elmondta, még nem tudnak állást foglalni vagy bárkit megvádolni. „Nincsenek részletes információink. Áttekintjük a kérdést az ukrán hatóságokkal, és a következő napokban talán többet megtudunk az esetről" – hangsúlyozta a szóvivő.

Az ukrán katonai szóvivő a lázadókra szeretné terelni a gyanút, bár az eset a kormányerők által ellenőrzött területen történt. „Ismételten arra figyelmeztetünk, hogy a terroristák a katonai felszerelésüket az antiterrorista egységek azonosítójelével látják el, hogy provokációkat hajtsanak végre. Ez is kimondottan egy ilyen eset volt” – így Andrij Liszenko.

Nem volt még ilyen

Egyébként ez volt az első ilyen jellegű támadás, amely Doneck közelében történt. Ám nem sokkal később még egy hasonló fegyveres akció volt Luhanszk térségében, ahol ukrán katonák figyelmeztető lövést adtak le az EBESZ-misszió egyik járműve felé.

A szakadárok és az ukrán hadsereg közötti harcok miatt közben Doneck egy részében leállt az áram- és a vízszolgáltatás, valamint a távfűtés. „A villamos vezetékek megrongálódása miatt veszélybe került a város vízellátása, és negyven kazánt nem tudtunk feltölteni vízzel” – számolt be történtekkel kapcsolatban Nyikolaj Zincsenko, a donecki távfűtési művek helyettes szóvivője.

A donecki hatóságok közlése szerint a villanyvezeték kijavítása folyamatban van, addig a lakosságot tartályokból látják el ivóvízzel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!