2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ukrán katonák átengedték bázisukat az oroszoknak

2014. március 19., szerda 15:55, frissítve: szerda 18:56

Az ukránok átengedték az oroszoknak szevasztopoli haditengerészeti bázisukat. Továbbra is ellenőrzésük alatt tartják viszont a félsziget délnyugati részén lévő katonai repülőteret. A kijevi hatóságok engedélyezték a belbeki légibázison lévő katonáiknak, hogy használják fegyvereiket, ha veszélybe kerül az életük. Az viszont nem világos, hogy kaptak-e lőparancsot a haditengerészeti bázison szolgálatot teljesítők.

Krími önkéntesek orosz segítséggel katonai létesítményeket is elfoglaltak. Az ukrán haditengerészet szevasztopoli bázisánál az ukrán zászlót oroszra cserélik, a Fekete-tengeri orosz flotta kiérkező parancsnokát pedig Oroszország, Oroszország felkiáltásokkal üdvözölik. Az oroszok korábban azt ígérték, hogy március 21-éig nem hajtanak végre katonai akciókat, az események azonban felgyorsultak. „Semmit sem tehettünk a tömeg ellen, semmit. Minden spontánul zajlott. Nagyon sok ígéretet kaptunk az oroszoktól, és a saját parancsnokainktól is, hogy a bázist nem bántják, és a helyzetet politikai eszközökkel oldják meg. De amint látják, ez nem következett be” – mondta az ukrán tengerészeti kapitány.

Az ukrán katonák fegyvertelenül és civil öltözékben hagyták el a létesítményt. „Minden rendben van, nem történt vérontás, egyedül lövés sem dördült, senki senkit nem bántott, nem volt erőszak” – mondta a Szevasztopoli Önkéntes Egység egyik tagja.

Az ukrán védelmi miniszter közölte, hogy az ukrán hadsereg nem vonul ki a félszigetről. A Krími Autonóm Köztársaság területén állomásozó katonai alakulatok számára engedélyezett a lőfegyverhasználat, ha életük direkt veszélybe kerül. A Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban több épületen még egymás mellett leng az orosz és az ukrán zászló.


Martonyi: Egységes az EU az oroszokkal szemben

Egységes lesz az unió az Oroszország elleni esetleges súlyosabb szankciók betartásában – mondta Martonyi János Brüsszelben a CNN hírtelevíziónak. A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Magyarország felkészült-e az orosz gázimport elvesztésére azt válaszolta, nem szeretné, de ha megtörténne, akkor ez újabb ok arra, hogy az unió felgyorsítsa az egységes energiaipari piac kiépítését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!