2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ukrán helyzet: folytatódnak a terrorellenes műveletek

2014. május 13., kedd 12:23, frissítve: kedd 15:10

Ukrajnában folytatódnak a terrorellenes hadműveletek. Ezt az ideiglenes ukrán elnök jelentette be. A Brüsszelben tartózkodó ukrán miniszterelnök békésebb hangot ütött meg, és kerekasztal-megbeszélést kezdeményezett a keleti országrész bevonásával. Ennek összehívását nehezítheti, hogy a donyecki és luhanszki népköztársaság a vasárnapi referendum eredményére hivatkozva kinyilvánította függetlenségét.

Tűzijátékkal ünnepelték a népszavazás eredményét Donyeckben, ebben a megyében és Luhanszkban is kikiáltották a függetlenséget. „Mi, a donyecki népköztársaság lakói a május 11-i referendummal és a donyecki népköztársaság szuverenitásáról szóló dokumentummal összhangban kinyilvánítjuk, hogy a donyecki népköztársaság szuverén állam” – jelentette ki Denis Pusilin, a donyecki népköztársaság vezetője.

Az úgynevezett donyecki népköztársaság vezetője szerint hamarosan saját hadsereget hoznak létre, és kivonják a forgalomból az ukrán pénzt, a hrivnyát, amely helyett más fizetőeszközt vezetnek be. Az önjelölt donyecki elnök arra kérte a moszkvai vezetést, hogy vegye fontolóra Donyeck beolvasztását Oroszországba.

A brit külügyminiszter szerint a donyecki és a luhanszki voksolásnak nemzetközi jogi szempontból nincs semmiféle jelentősége. „Az hiszem, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szavazása sokkal hitelesebb volt és jelentősebb, mint ami a hétvégén Donyeckben és Luhanszkban történt” – fogalmazott William Hague brit külügyminiszter.

Oroszország fenyeget
Ha Ukrajna a megadott időig nem egyenlíti ki a számlákat, Oroszország leállítja a gázszállítást. Bővebben>>>


Az Európai Unió életbe léptette az Oroszország elleni újabb szankciókat, amellyel újabb 13 személyt és két orosz céget tiltanak ki. „Nem ismerjük el a Krím félsziget és Szevasztopol annektálását, és ugyanúgy nem ismerjük el a vasárnapi úgynevezett referendumot. Ezek illegálisak, nem legitimek és nem hitelesek, csak arra szolgálnak, hogy megnyissák az utat az ukrán társadalom megosztása felé” – mondta Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki fogadta az ukrán miniszterelnököt is, aki Brüsszelben próbálja érvényesíteni a kijevi kormány érdekeit. „Azt hiszem, képesek vagyunk olyan alkotmányos változásokra, amelyek lehetővé teszik minden ukrán számára, hogy egységes országnak tekintse az Egyesült Ukrajnát, amelyben saját közösségének is helye van” – mondta Arszenyij Jacenyuk.

Az ukrán miniszterelnök azt is jelezte, hogy kerekasztal-megbeszéléseket terveznek Kijevben, amelyekbe bevonnák az ország keleti, nyugati és középső részét is. A német külügyminiszter már jelezte, hogy támogatja az ötletet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!