2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ukrán erők megsemmisítették az orosz konvojt

,

2014. augusztus 15., péntek 18:50, frissítve: szombat 17:49

Az ukrán tüzérség megsemmisítette azt az orosz katonai konvojt, amely a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött szakaszon lépte át a határt. Moszkva tagad. Az orosz segélyszállítmányt Ukrajna beengedte, miután a Vöröskereszt átvizsgálta a teherautókat. Az Európai Unió külügyminiszterei rendkívüli tanácskozásuk után felszólították Moszkvát, hogy állítsa le a szeparatisták támogatását. Berlinben a hétvégén négyoldalú tárgyalásokat tartanak a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter részvételével.

A Vöröskereszt vizsgálta át a kétszáz fehér kamiont, a konvoj az oroszok állítása szerint segélyt visz Kelet-Ukrajnába. A platókon csak élelmiszert és hálózsákokat találtak. „Teherautónként 2-3 ember volt a járműveken, de megegyeztünk, hogy csak a sofőr léphet be Ukrajnába. A szállítmány Luhanszkba megy, ott az ukrán hadsereggel együtt átrakodjuk a szállítmányt, és a konvoj visszaindul Oroszországba” – mondta az átvizsgálás egyik vezetője.

Orosz konvojból egy katonai is van. A huszonhárom szállítójármű olyan határszakaszon jutott be Ukrajnába, amelyet a szakadárok ellenőriznek. A menetoszlop Doneck felé indult el, az ukrán hadsereg száz kilométerre a határtól tartóztatta fel. „Az orosz katonai konvoj csütörtök éjjel lépett be Ukrajna területére és keresztülhaladtak azon a területen, amit jelenleg sajnos nem az ukrán hadsereg ellenőriz. Harcba léptünk velük és a konvoj jelentős részét megsemmisítettük” – közölte az ukrán hadi szóvivő.

Az orosz katonai akciót a NATO főtitkára aggasztónak nevezte, és ez volt a fő téma az európai külügyminiszterek brüsszeli találkozóján is. Az oroszok eddig tagadták, hogy katonai támogatást adnak a szeparatistáknak. „Humanitárius segélyekkel nem fogjuk tudni megoldani a helyzetet, ehelyett politikai eszközökkel kell tűzszünetet kikényszeríteni, amit Ukrajna és Oroszország is elfogad” – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A tűzszünettel kapcsolatban az ukrán politikusok sem egységesek, a parlamentben pénteken is dulakodás volt, ezúttal egy nacionalista és egy kommunista képviselő pofozkodott egy sajtótájékoztatón.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!