2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Ukrajna kettészakadása komoly veszély lenne

2014. február 3., hétfő 10:49, frissítve: kedd 08:41

Az ukrán ellenzék hajlandó kormányt alakítani, ha nem kell együttműködniük Janukovics elnök pártjával – ezt Azrenij Jacenjuk, az ellenzék egyik vezetője mondta, akinek az államfő már a múlt héten felajánlotta a kormány vezetését. Az ellenzék az alkotmányt is módosítaná: elnöki helyett parlamentáris demokráciát akarnak. A tárgyalások hétfőn kezdődnek újra. Közben megérkezett Litvániába gyógykezelésére az ukrán tüntetők múlt héten brutálisan megvert vezetője, akit ismeretlenek elraboltak és megkínoztak.

Litvániában kezelik az ukrajnai tüntetések megkínzott vezetőjét. Dmitro Bulatov volt az, akit keresztre feszítettek és levágták a fél fülét. Azt mondta, elrablói oroszul beszéltek.

„Német és spanyol diplomaták is ajánlottak segítséget Dmitro Bulatov ügyében. A müncheni biztonságpolitikai konferencián Steinmeier német külügyminiszter is kiállt mellettünk” – mondta Klicsko.

Az ellenzék előrehozott parlamenti és elnökválasztást akar, a legújabb követelésük pedig az alkotmányreform. Azt akarják, hogy elnöki helyett parlamentáris rendszer legyen Ukrajnában. „Az a baj, hogy ez már nem politikai válság, hanem az állam válsága, ezért alkotmányreformot akarunk, hogy nőjön a parlament és a bíróságok függetlensége. A másik célunk, hogy megtartsuk Ukrajna egységét, mert a kettészakadás nagyon komoly veszély” – mondta egy ellenzéki vezető.


A 23 éves Ukrajna kettészakadását az orosz és az ukrán anyanyelvű lakosság sem támogatja, mert külön valószínűleg mindkét terület csődbe menne. „A két országrész nem életképes külön-külön, és még egy nagyon fontos: Ukrajnát az oligarchák irányítják valójában, akármelyik fél van hatalmon. Az oligarcháknak végképp nem érdekük, hogy a rablási terep megosztott legyen, még kisebb legyen” – mondta Stier Gábor, a Magyar Nemzet rovatvezetője.

Viktor Janukovics elnök az elmúlt négy napot kórházban töltötte, állítólag influenzás. Hétfőn kezdi újra a tárgyalást az ellenzékkel. Lemondani továbbra se hajlandó, de arra igen, hogy leváltsa a kormányt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!