2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Ukrajna elzárta a vizet a Krím elől

2014. április 26., szombat 12:15, frissítve: szombat 21:02

Ukrajna elzárta a Krím félszigetet édesvízzel ellátó csatornát, jelentette az egyik hírügynökség. A csatorna a Dnyeper folyót köti össze a Krímmel, és a félsziget édesvízellátásának 85 százalékát biztosítja. Közben Moszkva azt ígérte, mindent megtesznek a Kelet-Ukrajnában a szakadárok által foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők kiszabadításáért. Az orosz harckocsik továbbra is az ukrán határon sorakoznak, az amerikai elnök és a német kancellár emiatt újabb szankciókkal fenyegeti Moszkvát, ahogy a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G7 csoport is.

„El a kezekkel Kelet-Ukrajnától!” – skandálták az oroszpárti tüntetők a déli kikötőváros, Odessza katonai parancsnoksága előtt. A tiltakozók felelősségre vonnák az ukrán hadsereget, amiért a Moszkva-barát keleti szakadárok ellen harcolnak. Pénteken a helyi biztonsági erők hét tagja is megsebesült, amikor ellenőrző pontjukra bombát dobtak egy elhaladó autóból – feltehetően bosszúból.

A felkelők a kelet-ukrajnai Kramatorszkban is a kormányerőkre támadtak: egy a földön tartózkodó helikopterre rakétagránáttal lőttek, a pilóta életben maradt.

A közeli Szlovjanszkban pedig túszul ejtették a lázadók az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit, arra hivatkozva, hogy buszukon egy kijevi kém is utazott. Jelenleg az Ukrán Biztonsági Szolgálat helyi részlegében tartják őket fogva. „Azt jelentették nekem, hogy volt ott valaki a katonai parancsnokságról. Ez már nem fest túl jól: az Európai Unió megfigyelői egy valódi kémet hoznak magukkal, ez nem veszi ki magát jól. Ez a kettős mérce politikájának példája” –  mondta Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk önjelölt polgármestere.

A várost megszálló oroszpárti szakadárok egy hete arra kérték Vlagyimir Putyint, küldjön orosz katonákat a városba, és védje meg őket a kijevi vezetéstől. Moszkva nemrég újabb kétszáz harckocsit vezényelt az ukrán határhoz – Kijev szerint az oroszok bármikor támadhatnak. „Megkérném az oroszokat, hogy árulják el, mennyi csapatuk van az ukrán határ közelében. Azt is megkérdezném tőlük, mi ennek az oka. Inváziót terveznek? Vagy milyen cél vezérli őket?” – tette fel a kérdést Danilo Lubkivszki ukrán külügyminiszter-helyettes.


A Nyugat továbbra is arra kéri Moszkvát, hogy ne súlyosbítsa az ukrajnai helyzetet – ellenkező esetben további gazdasági szankciókat léptetnek életbe az orosz elit tagjai ellen. „Oroszországnak lenne lehetősége arra – és erről mélyen meg vagyok győződve –, hogy békés útra terelje a szeparatistákat az alkotmányról szóló vitákat és a választási előkészületeket tekintve. Eddig azonban sajnos nem érkeztek erre utaló jelek orosz részről” – mondta Angela Merkel német kancellár.

A vezető ipari országokat tömörítő G7-es csoport is büntetőintézkedésekkel sújtja Oroszországot, és határozottabb fellépésre készül az Egyesült Államok is. Washington most azt állítja: a Pentagon orosz harci repülőgépeket észlelt az ukrán légtérben – az amerikai védelmi miniszter súlyos provokációnak nevezte az esetet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!