2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Újra meghallgatják az újszentmargitai gyilkosság vádlottjait

2014. január 28., kedd 11:20, frissítve: kedd 17:42

Megkezdődött annak a két férfinak a perújítása a Debreceni Ítélőtáblán, akik többmilliós kártérítést kaptak az államtól, mert első fokon elítélték őket egy gyilkosság miatt.

A Hír TV helyszíni tudósítójának a tárgyalás szünetében sikerült pár szót váltania az egyik vádlottal, ifjabb Burka Ferenccel, valamint a másik vádlott, idősebb Burka Ferenc védőjével. Mindketten azt mondták, hogy nagyon meglepte őket ez a perújítás, hiszen évek óta lezárt ügyről beszélünk. A védő szerint nem igazolható, hogy bármilyen más ítélet szülessen, mint amit korábban hoztak a felmentés kapcsán. Az ügyészség egyik tanúja ifjabb Burka Ferenc volt élettársának az édesanyja. Ő azt mondta, hogy rákérdezett az egyik vádlottnál, hogy „ti követtétek el a bűncselekményt?”, de erre nem kapott határozott választ, az unokája viszont azt állította, hogy az édesapja és a nagyapja a tettes.

1999 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán történt a gyilkosság, ahol egy férfit vertek agyon egy betonvassal, aminek elkövetésével idősebb és ifjabb Burka Ferencet vádolták meg, 2002 nyarán pedig az elsőfokú bíróság el is ítélte őket tizenöt, illetve tizenhét évre. Ezt a határozatot a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, majd új eljárást tettek kötelezővé, viszont 2006-ban bizonyítékok hiányában felmentették őket. Emiatt kapott a két férfi összesen 45 millió forintos kártérítést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!