2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Újabb merényletekkel fenyegetőznek

2015. január 10., szombat 12:39, frissítve: szombat 15:25

Az al-Kaida jemeni szárnya vállalta magára a párizsi merényletet, és újabb támadásokkal fenyegetőznek. A csoport egyik vezetője szerint bosszút akartak állni Mohamed iszlám próféta becsületének megsértéséért. Ezt az egyik merénylő is megerősítette, aki telefonon beszélt egy újságíróval, mielőtt a francia rendőrség végzett vele. A terroristák mellett négy túsz is életét vesztette tegnap a kóser boltnál. A Hír TV-nek nyilatkozó párizsi újságíró szerint őket már a támadás elején megölte az egyik merénylő.

Végeztek a kommandósok a párizsi túszejtővel, aki pénteken egy kóser áruházban ejtett foglyokat egy nappal azután, hogy a feltételezések szerint lelőtt egy rendőrnőt a francia fővárosban. A szabadító akció során az elkövető mellett négy túsz is életét vesztette. A hatóságok szerint a rendőrgyilkosságban a férfi élettársa is bűnrészes volt – a nő jelenleg szökésben van.

A párizsi túszejtő ugyanannak a radikális iszlamista csoportnak volt a tagja, mint a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői: egyikükkel 2005-ben együtt ült a börtönben, és a rácsok mögött ugyanattól az iszlám hitszónoktól kaptak ideológiai kiképzést. A túszejtő halála előtt nem sokkal interjút adott egy francia csatornának, és közölte: akcióját összehangolta a szerkesztőség elleni támadással.

A 12 halálos áldozatot követelő vérengzés elkövetőivel is túszdráma után végeztek a kommandósok: a két iszlamista egy Párizs környéki kisváros nyomdájában barikádozta el magát egy fogollyal együtt. Az egyenruhások tűzharcban ölték meg a terroristákat, túszukat pedig sikerült megmenteni.

A Charlie Hebdónál történt merényletet az al-Kaida jemeni szárnya vállalta magára. „Franciaországban egyesek tiszteletlenek voltak Allah prófétájával, és Allah néhány hűséges katonája megmutatta nekik, hogy kell viselkedni, és hol a szólásszabadság határa. Eljöttek hozzátok a katonák, akik imádják Allahot és az ő prófétáját, és Allah kedvéért mártírrá akartak válni” – nyilatkozta az al-Kaida vallási vezetője. A vallási vezető újabb merényleteket ígért: azt üzente, a franciák mindaddig nem lesznek biztonságban, amíg Allah, az ő hírnöke és hívei ellen harcolnak.

Elismerte, hibás a rendszer

A francia miniszterelnök elismerte, hogy hibás a terroristákat megfigyelő és kiszűrő rendszer. Manuel Valls úgy fogalmazott: „amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák”. A kormányfő emlékeztetett: százak mennek Szíriába vagy Irakba, ahol terroristának képzik ki őket, és egyesek vissza is jönnek onnan. Valls elmondta, hogy a francia hatóságok előállításokkal, elzárásokkal és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel. Bővebben>>

Továbbra is marad a terrorkészültség

Hetekig fenntartják a terrorkészültség magas szintjét Párizsban és környékén – jelentette be a francia belügyminiszter. Az ország többi részében pedig tovább szigorítják a készültséghez kapcsolódó különleges intézkedéseket. Bernard Cazeneuve ezt a kormány válságtanácskozása után jelentette be, amelyet a héten történt terrortámadások miatt tartottak. A miniszter szerint a francia hatóságoknak minden eszközük megvan a biztonság szavatolására az áldozatok emlékére rendezendő vasárnapi párizsi meneten. Az eseményre több mint egymillió embert várnak.

Balogh: Őket tudják a leginkább befolyásolni

A nyugat-európai bevándorlók második generációjának kallódó tagjai lehettek a párizsi merényletek elkövetői – a Magyar-Afrika Társaság elnöke szerint. Balogh Sándor Magyarország élőben című műsorunkban kifejtette: ezt a réteget tudják leginkább befolyásolni a radikális hitszónokok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!