2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb terheket vennének le az emberek válláról

2013. április 5., péntek 21:28, frissítve: szombat 10:39

Másfél millió, rezsicsökkentést támogató aláírásra számít Kósa Lajos. Hozzátette, az emberek terheit további lépésekkel csökkentik.

A Fidesz ügyvezető alelnöke Péntek8 című műsorunkban arról beszélt, hogy az emberek terheit további lépésekkel csökkentik. Megemlítette, hogy a rezsiköltségek között tízszeres a különbség, amit ki kell egyenlíteni. Megismételte, hogy a vízdíjak mérséklése érdekében a kormánypártok csökkentenék a szolgáltatók számát.

Párját ritkító módon produkált a 2012-es költségvetési évben 2,0-2,1 százalékos hiányt a magyar kormány, az unió mégis folyamatosan hitetlenkedik a jobboldali kormány regnálása alatt a hiányszámmal kapcsolatban, újabb és újabb kifogásokat emelve, miért maradjon Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alatt.

– Az, hogy az unió így mellényúlt, nem az első és nem is az utolsó eset, de ahogy az EU válságkezelési metódusát nézem, azt azért mégis „tanítani kéne” – hangsúlyozta Kósa Lajos ügyvezető Fidesz-alelnök a Hír TV Péntek8 című háttérműsorában. Mint kifejtette, az EU alapértékei közt az első helyek egyikén hangsúlyozza a magántulajdonhoz való jogot, miközben azt javasolják Ciprusnak, hogy vegyék el a betétesek pénzének felét. – Ránk egészen azóta ferde szemmel néz Brüsszel, amióta 2010-ben kétharmados Fidesz–KDNP-kormány alakult, az sem zavarja őket, hogy a hiányadatok sokkal rosszabbak voltak a szocialista kormányok idején.

Kósa nem Cohn-Benditből indulna ki

Debrecen polgármestere úgy látja, hogy azok, akik az EU javaslatai alapján kezelik a válságot, most utcai tüntetésekkel, gyújtogatással kell, hogy szembenézzenek, miközben Görögországnak úgy enged el Brüsszel egy 100 milliárd eurós adósságtételt, hogy közben Magyarországnak akkor sem adnának 15 milliárdot, amikor csak tárgyalni szeretne róla. A komplex helyzet visszásságára utalva még azt is megjegyezte, Simor András volt jegybankelnök még nem köszönte meg a Fidesznek az adóamnesztiát, aminek köszönhetően nem ragadt a szigetországban a balliberális bankvezér vagyona.

– Az EU hangulatát a balliberális zöldkórus uralja, rossz politikai előítéletek vezetik, egy kicsit a Monty Pythonra emlékeztet, amikor a legnevetségesebben megy szembe saját elveivel – fogalmazott a politikus, aki ennek ellenére arra int, ne a Cohn-Bendit-féle figurákon keresztül ítéljük meg az Európai Unió egészét. – Nekünk úgy kell vívni a küzdelmünket, hogy hangsúlyozzuk, erős európai elköteleződésünk van. Tudjuk jól, a háttérben már mindenki készülődik a jövőre esedékes európai parlamenti választásokra.

Arra, hogy Európában Magyarország-ellenes közhangulat formálódik, úgy reagált, „ez kétségtelen”, de szerinte a magyarok többsége támogatja a magyar kormányt, és ez mind az időközi választások eredményein, mind a közvélemény-kutatásokból a napnál is világosabban látszik. „Eredményesen küzd Magyarország az ellen a hisztéria ellen, ami most folyik.”

Még mindig nem érti meg az ellenzék

Meg kellett lépni a rezsicsökkentést, hiszen a vásárlóparitást nézve hazánkban költik a legtöbbet a háztartások a közüzemi díjak fizetésére az EU-ban. 2010-ben a háztartások negyede jövedelmének több mint 25 százalékát költötte rezsire, ami tarthatatlan – mondta el a tévéműsorban Kósa. A vízdíj ésszerűsítése lehet a következő lépés, mely a vízszolgáltatói rendszer átalakításával érhető el.

Kósa Lajos szerint a kormányoldal a rezsidíjak közötti területi különbségek mérséklésével kívánja folytatni a tízszázalékos rezsicsökkentést. A csökkentés második üteme várhatóan tovább tart, mint az első, mivel ahhoz csökkenteni kell a szolgáltatók számát. Mint mondta, jelenleg tízszeres különbségek vannak a legalacsonyabb és a legmagasabb rezsik között, ami alapvetően a rossz szolgáltatói struktúrára vezethető vissza, túl sok a szolgáltatók száma. A jelenlegi 350 céget le kell csökkenteni körülbelül harmincra, melynek köszönhetően a felesleges kiadások nem fognak továbbra is rárakódni a díjakra. Nem örülnek ezeknek a lépéseknek a szolgáltatók, de nem is ez volt a cél – tette hozzá.

Brüsszel miatt van szükség a rezsicsökkentés védelmében indított aláírásgyűjtésre – jelentette ki a politikus. Gyurcsány Ferenc habozás nélkül kiszolgálta a nemzetközi kívánságokat, amiért szemet hunytak disznóságai felett, a Fidesz alelnöke példaként említette a véres rendőrattakot. Felhívta rá a figyelmet, hogy mivel nagy nemzetközi cégek érdekei sérülnek, ezért várható, hogy az unió kifejezi nemtetszését. De 1,5 millió szignóval már oda lehet állni Brüsszel elé, s elmondani, hogy a magyarok döntő többsége kiáll a lépés mellett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!