2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb szankciókat érhet Moszkvának az ukrán beavatkozás

2014. november 14., péntek 10:20, frissítve: péntek 20:54

Újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen a brit kormányfő Ausztráliában, a szombaton kezdődő G20-csúcs előtt. Közben a NATO és Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy újabb katonai egységeket küldött Kelet-Ukrajnába a szakadárok támogatására. Moszkva cáfol.

Fehér páncélautók sorakoznak Kijevben: az ukrán elnök tíz járművet adományozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ), hogy segítse megfigyelő missziójukat Kelet-Ukrajnában. A nemzetközi szervezet szerint a napokban számos, azonosító nélküli katona és tank érkezett az orosz határ felől Kelet-Ukrajnába. Az ukrán elnök azt állítja: orosz katonai erőkről van szó. „A nemzetközi szervezet által megfigyelt orosz–ukrán határon több alkalommal is átkeltek orosz reguláris erők. A megfigyelők által használt drónokat pedig megpróbálták lelőni a szakadárok” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök.

Moszkva továbbra is cáfolja a vádakat. Szerintük csupán orosz önkéntesek szivárognak át a határon, mert segíteni akarják a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harcát a Nyugat-barát ukrán kormány ellen. „Nagyon őszintén mondom Önöknek – és ez a hivatalos álláspont is –, hogy semmilyen katonai erő sem mozog a határon, és nincsenek csapataink Ukrajna területén. Soha nem is voltak, és most sincsenek” – szögezte le az orosz külügyi szóvivő.

A nyugati hatalmak nem hisznek Moszkvának: David Cameron brit kormányfő újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen Ausztráliában, a G20-csúcs előtt. Hozzátette: reméli, az oroszok rájönnek, hogy hagyniuk kell Ukrajnát szabad államként fejlődni.

Egyre bizalmatlanabbak Moszkvával szemben a balti és a skandináv államok is. „Azt látjuk, hogy egyre nagyobb az orosz katonai aktivitás a sarkvidéki régióban, egyre több a hadgyakorlat, és egyre nagyobb a katonai mozgolódás a Balti-tengeren is. A skandináv és balti országokkal megvitattuk, hogy tudnánk jobban és szorosabban együttműködni, és hozzájárulni a stabilitáshoz ezen új körülmények között” – mondta a norvég védelmi miniszter.

Fokozódó orosz katonai aktivitást észleltek a közelmúltban más európai államok is. Igaz, a holland védelmi minisztérium módosította korábbi közleményét, miszerint egy orosz repülő megsértette Észtország és Litvánia légterét. Az új holland verzió szerint az orosz gép csupán a balti államok légterének közelében repült.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!