2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Újabb Simon Gáborhoz tartozó milliókra bukkantak

2014. március 30., vasárnap 20:50, frissítve: hétfő 07:21

Simon Gábor újabb osztrák bankszámláját azonosították a magyar hatóságok – tudta meg az mno.hu. Az internetes portál azt írja: a salzburgi egyenleg idén januárban hatvanmillió forint volt, de a korábbi években ennél jóval nagyobb összegek forogtak a számlán: 2011 áprilisában még 230 millió forintot tartottak rajta devizában. A szocialisták továbbra is hallgatnak Mesterházy Attila egykori helyettesének kétes pénzügyeiről.

Hallgasson a pénzére! – hirdeti a legrégebbi osztrák magánbank, a Bankhaus Spaengler. A tanácsot az MSZP volt elnökhelyettese is megfogadta. Simon Gábor nevére 2008 januárjában nyitottak számlát a patinás salzburgi bankházban. Az mno.hu értesülése szerint a magyar hatóságok a házkutatásokon lefoglalt dokumentumok, illetve a bekért banki információk révén azonosították a volt szocialista politikus újabb osztrák bankszámláját. Idén januárban 199 977 euró, azaz mintegy 60 millió forint volt rajta, de az egyenleg a korábbi években jóval magasabb lehetett. 2008 és 2010 között előfordult, hogy néhány naponta fizettek be vagy vettek ki a számláról jelentős összeget, esetenként egymillió eurót. A számla terhére tőzsdén kívüli értékpapír-vásárlásokat is végeztek.

Mesterházy Attila volt helyettese egy ideig nem utazik Ausztriába bankolni. Simon Gábort a bíróság letartóztatta, miután a Magyar Nemzet megírta róla, hogy csaknem negyedmilliárd forintot rejteget egy másik osztrák bankban, a Volksbankban. Különös egybeesés, hogy a volksbankos számlát ugyanúgy 2008 januárjában nyitották, mint a salzburgit. A pénzek eredete nem ismert. Az MSZP elnöke februárban, a botrány kirobbanása után azt mondta: neki Simon Gábor azt állította, hogy a vagyont a politikussá válása előtt halmozta fel.

– Semmiféle közpolitikai, közéleti szerepe nincs ennek a forrásnak, tehát magyarul az ő közéleti tevékenységéhez ez nem kötődik, hanem az azt megelőző életével kapcsolatos forrásfelhalmozásról van szó. Amennyire én tudom, hiszen ha nincs közéleti kötődése, akkor csak magánéleti kötődése lehet – mondta a ügy kirobbanásakor az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila szavainak ellentmond Simon Gábor vallomása, az MSZP volt elnökhelyettese a nyomozóknak azt mondta, hogy csak vagyonkezelője volt a Volksbankban rejtegetett negyedmilliárd forintnak. A pénz tulajdonosáról nem beszélt. A számlanyitással egyébként azután sem hagyott fel, hogy a Magyar Nemzet leleplezte homályos pénzügyeit. Simon Gábor afrikai, bissau-guineai útlevéllel nyittatott magának számlát a Magyarországi MagNet Bankban, ahol 75 millió forintnak megfelelő devizát helyezett el.

A baloldali nagygyűlésen egyetlen szocialista politikus sem volt hajlandó nyilatkozni az újabb Simon-számláról. Lukács Zoltán, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese levegőnek nézte a Hír TV riporterét.

Lukács Zoltán: Hagyjon már ezzel békén, barátaimmal beszélgetek…
Riporter: Azt látom, de ettől függetlenül ez egy politikai rendezvény, gondoltam megkérdezem, hogy egy politikai eseményen, mi az Önök volt elnök-helyettesének tevékenységéről a véleménye…nincs álláspontja?
Lukács Zoltán: …és amikor tegnap a gyerek elaludt, akkor utána tudtunk elmenni moziba…(csámcsog)

Hasonló stílust engedett meg magának Szanyi Tibor elnökségi tag is.

Szanyi Tibor: Jaj, hagyjál már a francba a hülyeségeiddel…
Riporter: Ez miért hülyeség?
Szanyi Tibor: Hagyjá’ mááá…
Riporter: Képviselő úr, ez miért hülyeség?
Szanyi Tibor: Hát azért, mert hülyeség, azért…

Egy másik elnökségi tag pedig a jól ismert mondattal bújt ki a válasz alól. Demeter Márta arra hivatkozott, hogy Simon Gábor már nem tagja az MSZP-nek.

Demeter Márta elnökségi tag, MSZP
Riporter: Pártpénzről van szó, vagy pedig Simon Gábor csak simán bűnöző volt?
Demeter Márta: Válaszoltunk már minden kérdésre, szép napot kívánok…

A baloldal vezetői érintőlegesen sem utaltak beszédeikben a Simon-ügyre. Kérdezni nem lehetett tőlük, mert kordonokkal zárták el őket a sajtó munkatársai elől.

Sajtóértesülések szerint Simon Gábor széfet tartott a másfél hete tisztázatlan körülmények között meghalt Welsz Tamás házában. Bővebben>>>

Folytatódik a „szocialista bűnregény”

A most megtalált újabb titkos bankszámlákkal folytatódik a „szocialista bűnregény” – a Fidesz szerint. A párt szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ez már a harmadik nagy összegű titkos bankszámla, amit találtak. Selmeczi Gabriella hozzátette, a számlákon összesen több mint 600 millió forintot tartottak. A Fidesz ezért továbbra is Mesterházy Attilától, a baloldali miniszterelnök-jelöltjétől vár választ a Simon-ügyben.

– Ötvennégy nap titkolózás után itt az ideje, hogy Mesterházy Attila színt valljon. Ma erre megvan a kiváló alkalom, hiszen délután kiállnak megint mind egy színpadra. Itt az ideje, hogy a szocialisták elnöke elmondja végre, hogy mit tud ezekről a százmilliókról. Kinek a pénze ez valójában? Még hány szocialista politikus őrizget ilyen titkos bankszámlákat, és kik azok? – szólította fel Mesterházy Attilát Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Az MSZP nem tudná vezetni az országot

Egy országot sem tud vezetni az MSZP, ha arra a kérdésre sem tudnak választ adni, hogy a párt második emberének honnan vannak a külföldi számlákon parkoltatott milliói. Ezt Kövér László mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az Országgyűlés elnöke szerint a szocialisták korábbi ígéretükkel szemben nemcsak megújulni nem tudtak, de a korrupciótól sem tudtak megszabadulni. Hozzátette, a fiatalítás csak félsiker, a pártelnöknek, Mesterházy Attilának ugyanis az idősebb, posztkádárista nemzedék ad tanácsot.

– A korrupciótól való megszabadulásuk, a korrupció terhétől való megszabadulásuk sem sikerült, és most valóban érdeklődve figyeli a magyar közvélemény, hogy ha az MSZP-ben senki semmiről semmit nem tud, a második emberükről sem tudtak semmit sem, akkor vajon az országról tudnak-e bármit, ami ahhoz szükséges, hogy az országot tisztességgel elkormányozzák, és hát elég könnyen megadható a válasz: ez a baloldal ma még egyáltalán nem érett arra, hogy komolyan számításba lehessen venni mint az országot elvezetni képes politikai erőt – fogalmazott Kövér László.

Segítették Simont

Az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke is érintett lehet abban, hogy Simon Gábor a 2008-as, majd 2009-es C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon is átment – a Fidelitas szerint. Iváncsik Imre ugyanis 2007-től a polgári nemzetbiztonsági szolgálat államtitkára volt. A baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát szombaton transzparensekkel várták szolnoki fórumán a Fidelitas aktivistái.

– Iváncsik Imre, a baloldali összeborulás képviselőjelöltje – aki itt nálunk, Szolnokon a baloldali összeborulás képviselőjelöltje – korábban a polgári titkosszolgálatok környékén mozgó államtitkár volt. Azt gondolom, amikor Simon Gábor meg tudta azt tenni, hogy a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon gyakorlatilag átcsúszott, akkor Iváncsik Imrének bizony számot kell adnia arról, hogy szándékosan segítették esetleg Simon Gábort a titkosszolgálatok, vagy esetleg az vezetett ehhez a helyzethez, hogy Iváncsik Imre gombaszakértői végzettséggel volt a nemzetbiztonsági polgári nemzetbiztonság környékén – fogalmazott Falusi Vajk, a Fidelitas alelnöke.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!