2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Újabb légicsapások az Iszlám Állam ellen

2014. szeptember 24., szerda 17:17, frissítve: hétfő 11:38

Újabb légicsapásokat hajtottak végre harci gépek a szíriai–török határnál az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet ellen. Bár szemtanúk szerint a repülők Törökország felől érkeztek, a török kormány tagadja, hogy a területén lévő amerikai támaszpontról indult a támadás. Az Egyesült Államok a hét eleje óta már nemcsak Irakban, hanem Szíriában is bombázza a dzsihadisták állásait. A hadműveletet egyelőre négy arab ország támogatja katonailag, Nagy-Britannia pénteken dönthet a részvételről.

Kurd fegyveresek lövöldöznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaira Szíriában, a török határ közelében. A szemben álló felek nehézfegyvereket is bevetettek, a kurdokat pedig Törökország felől érkező bombázók is támogatták szerdára virradó éjjel szemtanúk szerint. Az kérdéses, hogy milyen gépekről volt szó – az ankarai kormány tagadta, hogy a dél-törökországi amerikai támaszpontról indult a támadás.

Az Egyesült Államok a hét eleje óta már nemcsak Irakban, hanem Szíriában is bombázza a szélsőséges iszlamisták állásait, négy szövetséges arab ország támogatásával. A brit parlament pénteken dönt arról, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódik-e a hadműveletekbe, Törökország pedig hivatalosan szintén kivár. „Pozitívnak értékeljük azokat a lépéseket, amelyeket a terrorista szervezetek ellen tettek. Hiba lenne, ha ezek a támadások nem folytatódnának. Úgy gondolom, hogy továbbra is szükséges harcolni a terrorizmus ellen” – mondta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, hozzátéve: még nem döntötték el, hogy katonai vagy egyéb módon támogatják az amerikai hadműveletet.

Növeli erejét az iraki hadsereg is, amely újabb ezer katonával erősítette meg légiflottáját az Iszlám Állam elleni harc érdekében. „Erre azért került sor, mert egyre több támadást hajtunk egyre nagyobb területen, és használhatjuk az Air Force harci gépeit is. Így tudjuk támogatni a gyalogságunkat és az amerikai, valamint francia légicsapásokat” – mondta Mohammed Al-Askari, az Iraki Védelmi Minisztérium munkatársa.

Az Egyesült Államok augusztus óta bombázza a szunnita Iszlám Államot, miután az százezreket üldözött el Észak-Irakból. Azzal, hogy Washington Szíriára is kiterjesztette a légicsapásokat, egy oldalon harcol a siíta szíriai elnökkel, Asszer Bassár el-Aszaddal. Egy évvel ezelőtt Amerika még Aszad csapatait akarta bombázni arra hivatkozva, hogy állítólag vegyi támadást követett el a szíriai lakosság ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!