2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Újabb helyen mutattak ki lépfenét

,

2014. július 7., hétfő 19:07, frissítve: kedd 10:55

Augusztusban pótolhatják zánkai táborozásukat a lépfenefertőzés miatt kitiltott tiszafüredi gyerekek. A diákok csalódottak: többen közülük most először látták volna a Balatont. A lépfenefertőzés okán visszamondott program miatt félszáz család tervezheti át a nyári programját. Tiszafüreden és környékén a tiszti főorvos nem számít újabb megbetegedésekre, a veszélyeztetett állatokat is beoltották már.

Az egyik tiszafüredi általános iskolából ment volna nyaralni 50 hátrányos helyzetű gyermek a zánkai gyermektáborba. A tábor vezetője pénteken értesítette a szervező pedagógust, hogy nem fogadják őket.

A Nemzeti Üdülési Alapítvány egy közleményt adott ki, melyben azt írták: az orvos ajánlására döntöttek így. Indoklásuk szerint pénteken ugyanis még nem lehetett tudni, hogy mekkora a fertőzés, és hogy hányan betegedtek meg. A gyerekek augusztusban pótolhatják be a héten elmaradt balatoni nyaralásukat.

– Az 50 gyermek közül van olyan, akinek már teljesen betáblázták a nyarát, hiszen a szülők dolgoznak, vagy éppen lehet, hogy augusztusban tudna elmenni néhány napra közösen a család, így aztán nagy valószínűséggel azt mondhatom, hogy nem ugyanaz az 50 gyermek fog augusztusban utazni sajnos – jelentette ki Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos értetlenül áll a tábor vezetőjének döntése előtt.

– Számtalanszor elmondtuk, hogy emberről emberre nem terjed. Tehát ilyen veszélye, hogy a gyerekek becipelnek anthraxot mondjuk a zánkai táborba, ez egy szakmai blődség. Mindamellett, hogy az ÁNTSZ felügyeli a gyerektáborok mibenlétét, a gyerektábori orvosokat, mindent – tette hozzá Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos.

A szakember írásban is igazolta, hogy nem fertőzöttek a tiszafüredi gyermekek. Újabb megbetegedésekre sem számítanak a jövőben. Eddig is csak azok kerültek kórházba, akik közvetlenül érintkeztek a beteg állattal és a nyers hússal.

– Nem várható, hogy a vakcinázott állatállományban újabb megbetegedések történjenek, úgyhogy azt lehet mondani, hogy a 21 napos várakozási idő elteltével bízom benne, hogy a betegséget megszűntté nyilváníthatjuk – szögezte le Péter István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

A sajtótájékoztatón újra felhívták az állattartók figyelmét arra, hogy a legelőre hajtott állatokat évente egyszer kötelező beoltatni. A helyi zárlatot körülbelül 5 hét múlva fogják feloldani.

Lépfenét mutattak ki egy Heves megyei, házi vágásból származó marha húsában, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A marhahús nem került be a közfogyasztásba, és az esetnek a hatóságok szerint nincs köze a tiszafüredi fertőzéshez. Itt 1 embert kezelnek kórházban bőrlépfene tüneteivel, ő a fertőzött szarvasmarha húsának darabolásakor fertőződött meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!