2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Újabb halálos álozatokat követeltek a véres összecsapások

2014. március 15., szombat 07:20, frissítve: hétfő 07:31

Újabb halálos áldozatokat követelt az oroszbarát és az oroszellenes erők utcai összecsapása Kelet-Ukrajnában. Harkivban helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek. Kijev szerint a kelet-ukrajnai erőszakot orosz provokátorok szítják, Moszkva viszont az ukrán szélsőségeseket sejti a háttérben. A Krím félszigeten holnap tartják a népszavazást a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Lövések dördültek Harkivban, ahol két férfit gyilkoltak meg. A fegyvereket azután sütötték el, hogy oroszbarát tüntetők megostromolták a Jobboldali Szektor nevű csoport helyi irodáját. Az ukrán nacionalista szervezet télen részt vett a rohamrendőrökkel vívott harcokban Kijevben. „Senkit sem kényeztettünk, aki megszegi a törvényt, fegyverrel sétál, és indokolatlanul használja, függetlenül attól, hogy erre hol kerül sor: Kijevben, Lembergben, Donyeckben vagy Harkivban. A törvény mindenkire egyformán vonatkozik” – mondta Olekszander Turcsinov ideiglenes ukrán elnök.

Szimferopolban az oroszok a Lenin-szobor környékén gyülekeztek, és orosz hazafias dalokat énekeltek, azonban az ukránoknak és a krími tatároknak nem volt kedvük énekelni.

A Krím félsziget kikötővárosában, Szevasztopolban minden készen áll a vasárnapi népszavazás megtartására, a választási bizottság éppen a szavazásra jogosultak névsorát ellenőrzi. A szevasztopoli műszaki egyetemen berendezett szavazókörben elég nyilvánvalóan biztatják az embereket arra, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás mellett voksoljanak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről hazatérő ukrán miniszterelnök megállt Brüsszelben. Arszenyij Jacenyuk találkozott az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel. „Ukrajna Európa része. Ez vezérelte az ukránok millióit az utcákra, ahol százan adták életüket ezért a gondolatért. Az Európai Tanács elnöke azt ígérte, hogy a tagállamok március 21-én rendkívüli csúcsértekezletet tartanak, hogy aláírjuk az Európai Unió és az Ukrajna közötti szerződés politikai részét. Európai jövőnkről ismét mi döntünk” – üzente Jacenyuk az ország lakosságának, kérdés azonban, hogy ezzel tudja-e befolyásolni a krími népszavazást.

Oroszország élt vétójogával

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország megvétózta azt a határozatot, amely törvényellenesnek nyilvánította volna a holnapi krími népszavazást. Az ukrán külügyminiszter ismét megerősítette, hogy a referendum eredményét Kijev nem fogadja el.

Az elnöklő Luxemburg képviselője azt kérdezte, hogy kik támogatják a népszavazás eredményét elutasító javaslatot. Tizenhárom kéz emelkedett a magasba. Az amerikai kezdeményezésre kidolgozott határozattervezetnek egy ellenzője volt: Oroszország. A kínai ENSZ-nagykövet mozdulatlan maradt. Ő akkor emelte fel a kezét, amikor azt kérdezték, hogy ki tartózkodik.

Az elnöklő megállapította, hogy az orosz ellenkezés miatt a tervezetet nem fogadták el. A szavazás előtt mindenki tudatában volt annak, hogy Oroszország vétózik, a szavazással azonban legalább demonstrálták, hogy ellenzik a Krím félsziget bekebelezését Oroszország részéről.

Kijevben az ukrán külügyminiszter szintén hivatalos bejelentést tett. „Jogi szempontból tekintve az ügyre, nem ismerjük el a referendum kimenetelét, sem magát a referendumot” – mondta Andrij Descsicja.

A népszavazás kimenetele aligha kétséges. A Krím félsziget kétmillió lakosának 60 százaléka vallja orosznak magát. A krími parlament oroszbarát elnöke hétfőn úgy ítélte meg, a krími lakosság 80 százaléka támogatja az Oroszországhoz való csatlakozást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!