2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Új útdíjrendszer: „ultimátumoknak nincs helye”

2015. január 7., szerda 12:02, frissítve: csütörtök 07:50

Nem enged a tüntetőknek a kormány, csak január végén vizsgálják felül az új útdíjrendszert. A Vas megyei szocialisták csütörtökre útlezárást ígértek a 86-os út miatt, Budaörs pedig nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszának közvilágítását.

A kormány nem enged a tüntetőknek. Kovács Zoltán kormányszóvivő a Hír TV kérdésére azt mondta: a hónap végéig biztosan nem lesz változás az útdíjfizetési rendszerben. Így a 86-os főút sorsáról és más útszakaszok esetleges díjmentesítéséről is csak január 31-e után tárgyal a kabinet. A fejlesztési tárca ugyanis addigra összegzi a felülvizsgálathoz szükséges tapasztalatokat.

„Január 31-éig összegzi az NFM, és ez után dönt a kormány arról, hogy milyen esetleges változtatásokra van szükség, egy arányosabb és mindenki számára hasznos új rendszer bevezetésével kapcsolatban. Ebben ultimátumoknak és politikai akcióknak nem nagyon van helye. Látjuk az erőfeszítéseket, de ahogy korábban, úgy ezután sem fogunk ennek engedni” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Vas megyei szocialisták és civilek szerdáig adtak ultimátumot Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének. Az MSZP hétfőn azt mondta, ha a honvédelmi miniszter a szerdai kormányülésen nem tudja elérni, hogy a 86-os főút kikerüljön a fizetős utak közül, akkor csütörtökre teljes útzáras tiltakozást szerveznek.

A Vas megyét is érintő útdíj ellen korábban a honvédelmi miniszter is tiltakozott. Hende Csaba diszkriminatívnak tartja a 86-os út fizetőssé tételét: azt mondta, szilveszterig úgy tudta, hogy ingyenes marad ez a szakasz, és azért küzd majd, hogy a jövőben se kelljen fizetni a használatáért.

Harangozó: Lesz blokád

Lesz blokád csütörtökön a 86-os főút fizetőssé tétele miatt - erősítette meg a Hír TV-nek Harangozó Tamás. A szocialista párt frakcióvezető-helyettese egyúttal jelezte, hogy a következő napokban több, a Vas megyei tiltakozó útlezáráshoz hasonló akciót szerveznek, az útdíj elleni tiltakozásul. A politikus hozzátette, az MSZP számára elfogadhatatlan, hogy a fizetős útszakasz felülvizsgálatáról csak január 31-e után döntenek.

Az autóklub kimarad a blokádból

Politikai tartalma miatt nem csatlakozik az útdíj bevezetése ellen tervezett blokádhoz a Magyar Autóklub. A szervezet jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, összességében egyetértenek az új útdíjrendszerrel, azonban egyes hidak és bevezető szakaszok ingyenes használatát szorgalmazzák.

„A tárgyalások nem szűntek meg, és január 31-éig abban bízunk, hogy a legfontosabb elemei a mostani változtatásnak visszavonásra vagy korrekcióra kerülnek. Persze azzal tudnánk a leginkább egyetérteni, hogy az elkerülő utak és a bevezető főútvonalak továbbra is díjmentesek legyenek, ahogy volt ez idáig is” – fogalmazott Kovács Kázmér.

Budaörs visszavág, nem fizet tovább

Az útdíj egyoldalú bevezetése miatt nem fizeti tovább Budaörs az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását. Az agglomerációs település február 28-ai hatállyal mondja fel a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést, a felmondási idő alatt keletkezett számlákat pedig a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak továbbítják. A település polgármestere a Hír Televíziónak azt mondta: Budaörs és a városban működő vállalkozások 2002 óta 10 milliárdot költöttek fejlesztésre az érintett útszakaszon – annak ellenére, hogy ez nem lett volna kötelességük –, emellett több mint egy évtizede fizették a közvilágítás évi 7-8 millió forintos költségét.

„Miután mostantól kezdve fizetőssé vált és semmi közünk nincs hozzá, innentől kezdve nyilván annak kell ennek a számláját fizetni, aki húzza belőle a hasznot, pontosabban aki a díjat szedi. A szerződésben rögzített határidővel felmondjuk, és miután az érdekmúlás január elsejével állt be, mert attól kezdve lett fizetős, onnantól kezdve a számlát továbbküldjük, továbbszámlázzuk a fenntartó felé. Az én célom az az, hogy józan belátás mentén megváltoztassák ez a döntést. Az önkormányzat mindaddig, ameddig a helyzet az eredeti kerékvágásba nem kerül vissza, azt a számlát nem fizeti, amelyhez nem fűződik érdeke” – nyilatkozta Wittinghoff Tamás a Hír Televíziónak.

Egyeztetés az M9-e ügyében is

Egyeztetést kezdeményez Szekszárd és környékének kormánypárti országgyűlési képviselője is a szakminisztériummal arról, hogy vonják vissza az M9-es autóút fizetőssé tételét. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!