2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Úgy fest, nem tudnak megegyezni a baloldalon

,

2014. augusztus 11., hétfő 18:40, frissítve: kedd 07:31

Megmerevedtek az álláspontok több fővárosi kerületben, Budapesten nem várható minden részletre önkormányzati egyezség a baloldalon. A VII. kerületben az alkudozás végére Hunvald György is előkerült.

Nincs vége a fővárosban az önkormányzati választási osztozkodásnak a baloldalon. A Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség máig adott haladékot az MSZP-nek a kerületi alkuk véglegesítésére. A pártok öt-hat kerületben vitáznak az önkormányzati képviselői körzetek elosztásán.

A Népszabadságnak az MSZP egyik vezetője azt mondta: Óbudán és Angyalföldön áthidalhatatlanok az ellentétek, ezért a III. és a XIII. kerületben várhatóan nem lesz egyezség. Az Együtt–PM jelezte: ha a szocialisták nem hajlandók a kompromisszumra, akkor kihagyják őket az együttműködésből, és csak a Demokratikus Koalícióval kötnek választási szövetséget.

„A kerületekben folynak olyan megbeszélések, amelyek megoldják az eddigi konfliktusokat; hogyha nem sikerül, akkor pedig nem kötünk megállapodást a Magyar Szocialista Párttal. A Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség között már nincs vita, minden kérdés rendezett, és ha úgy alakul, hogy holnapig nem lehet ezt a kérdést rendezni, akkor nyilván ketten fogjuk aláírni ezt a megállapodást” – szögezte le Szigetvéri Viktor.

Óbudán továbbra sincs egyezség az önkormányzati képviselői körzetek elosztásáról. A szocialisták helyi elnöke szerint a megállapodásnak nem ők a kerékkötői, hanem az Együtt–PM-esek. „Javasoltam, hogy legyen az Együtt–PM polgármesterjelöltje, és eltérhetünk annyiban is, hogy ők adjanak négy egyéni választókerületet, hármat az MSZP, hármat a DK, ha és amennyiben az MSZP választhatja meg, melyik három egyéni választókerületben indul csak ő. Jelen állás szerint ez az alkulehetőség – amely egyébként megfelel az Együtt–PM budapesti tárgyalási akaratának, de nem elfogadható a helyi Együtt–PM tárgyalódelegációja számára” – mondta Czeglédy Gergő, Óbuda-Békásmegyer szocialista elnöke.

Nem rúgtak föl semmilyen megegyezést?

Sajtóhírek szerint a XIV. kerületben a MSZP fővárosi küldöttgyűlése négy önkormányzati körzetet vett vissza pénteken a szövetségesektől. A szocialisták helyi elnöke mégis azt állítja, hogy nem rúgták fel önkényesen a korábban elfogadott, hárompárti megállapodást. Zuglóban az Együtt–PM-es Karácsony Gergely lenne a baloldal polgármesterjelöltje.

„Az MSZP nem rúgott fel semmilyen megegyezést, azért vagyunk itt, azért tudunk erről beszélni, mert megvan a megállapodás. Mi, a részünkről abszolút nyitottak vagyunk, egyébként azok voltunk eddig is. Nekünk egy célunk van, hogy az őszi önkormányzati választásokon Zuglóban tudjunk nyerni, ezért mindent elkövetünk, ennek érdekében, mint ahogy áprilisban is tudtunk nyerni. Zugló egy olyan körzet, ahol megvan az esélye is és a lehetősége is. Aki ezt felrúgja, az nem akarja a győzelmet. Mi akarjuk, úgyhogy mindenképpen az összefogás mellett vagyunk” – fogalmazott Tóth Csaba.

Az MSZP zuglói elnöke részletekbe nem akart belemenni, amikor a Hír TV azt firtatta, hogy nem akartak-e több képviselői helyett: „Még egyszer elmondom, most már ötödször önnek, de ha akarja, elmondom tízszer is: részletekbe nem kívánok belemenni” – mondta Tóth Csaba.

Kunhalmi: Néhány helyen nem múlhat

Az MSZP budapesti elnöke szerint a budapesti önkormányzati alkut egy-két napon belül szentesíthetik az Együtt–PM Szövetséggel és a Demokratikus Koalícióval. Kunhalmi Ágnes az InfoRádióban azt mondta: éjszakára javarészt megoldódnak a vitás kérdések. Hozzátette, hogy szerinte néhány önkormányzati helyen nem múlhat a megállapodás.

Közben a Hír TV információi szerint a Gyurcsány-párt Hunvald Györggyel egyezkedik. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!