2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Tűz az Andrássyn: szabadlábon az őrizetbe vett tetőfedők

2014. július 16., szerda 20:47, frissítve: csütörtök 11:14

Szabadlábra helyezte az ügyészség azt a két férfit, akiket az Andrássy úti tűz miatt vett őrizetbe a rendőrség. Az indoklás szerint egyiküknél még az alapos gyanú sem áll fenn. Az épület életveszélyes, a kilakoltatottak önkormányzati segélyt kapnak.

Egyszeri pénzügyi segélyt és önkormányzati lakásokat ajánlott fel a terézvárosi önkormányzat azoknak, akik a kedden leégett Andrássy úti épületben laktak. A ház életveszélyes, a tetőteret és a harmadik szintet le kell majd bontani. A lakók a kora esti órákban mehettek vissza néhány perce a lakásukba, hogy magukhoz vegyenek néhány ruhadarabot. A környéket a rendőrség lezárta.

A rendőrség szabadon engedi azt a két tetőfedőt, akit a tűz előidézésének gyanúja miatt vettek őrizetbe. A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a két férfi előzetes letartóztatásának nem állnak fenn a feltételei, egyikük esetében a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is hiányzik.

Még szerdán is a parázsló gerendákkal és az újralobbanó lángokkal küzdöttek a tűzoltók. Az épület kétezer négyzetméteres tetőterében rendkívül gyorsan terjedt a tűz. „A beépített régi, száraz fa épületszerkezet – úgy a tetőszerkezet, mint a harmadik emelet feletti fafödém – rendkívül nagy mennyiségű éghető anyagot jelentett, emellett még egy erős huzathatás is jelentkezik egy ilyen nagy üres térben” – magyarázta az okokat Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok.

Az egyik fiatal pár még mindig a történtek hatása alatt van. Nyilatkozni nem akartak, annyit azonban elmondtak, hogy a második emeleten laktak, és attól félnek, hogy mindenük elázott. Volt biztosításuk, ahogy a társasháznak is, de nem tudják, hogy mire számíthatnak.

„Senkit nem fogunk az utcán hagyni, mindenkinek biztosítjuk a megfelelő körülményeket, illetve a későbbiekben a lakhatást” – közölte Hassay Zsófia, Terézváros fideszes polgármestere. Az önkormányzat 13 lakót átmenetileg egy szállodában helyezett el, és önkormányzati lakásokat ajánl fel, valamint egyszeri segélyt ad azoknak, akik életvitelszerűen laktak az Andrássy úti palotában. Egy négyfős család 110 ezer forintos támogatást kaphat.

A rendőrség azt a két férfit gyanúsítja a tűz okozásával, aki kedden viharkárokat próbált kijavítani a tetőn. Munka közben nyílt lángot használtak, emiatt gyulladhatott ki az épület. Az önkormányzat úgy tudja, hogy a ház közös képviselője kérte őket a karbantartásra.

„Az ügyben őrizetbe vett két férfi gyanúsítotti kihallgatása megtörtént, érdemi vallomást tettek, a gyanúsítás ténye ellen panasszal éltek. A rendőrség a tanúvallomásról információt nem kíván adni. Az ügyben a BRFK kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatását az illetékes ügyészségen” – közölte az ORFK sajtóügyeletese, Pap Judit a Hír TV-nek.

Nem lett semmi a luxuslakásokból

Az Andrássy úti épület a világörökség része. Kálváriája a kétezres években kezdődött, amikor a harmadik szintet és a tetőteret eladták egy vállalkozásnak, hogy luxuslakásokat alakítson ki benne. A beruházásból végül nem lett semmi, azokat a falakat viszont elbontották, amelyek meggátolhatták volna a tűz gyors terjedését.

„Az építési engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hatóság adta ki, a kerületi önkormányzat a saját ügyében nem járhatott el, így nem is volt rálátása az építési engedélyezési eljárásra, nem is tudott arról, hogy az Andrássy 83-85 Kft. a jogerős építési engedély birtokában konkrétan milyen munkálatokat végez az épületen belül” – mondta Pálvölgyi Szilas, Terézváros jogi képviselője.

A lakók szerda kora este védőfelszerelésben néhány percre visszamehettek a lakásukba, hogy néhány ruhát, ingóságot kihozzanak. Egyelőre senki sem tudja, hogy mikor költözhetnek vissza. A szakértők szerint életveszélyes az épület, a felső szinteket le kell majd bontani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!