2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Tüntetés van készülőben

2013. július 5., péntek 11:34, frissítve: péntek 16:03

A pénteki ima után tüntetésre készülnek a megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi hívei. Az egyiptomi hadsereg egységre és nyugalomra intette a tiltakozókat.

Harckocsik vonultak be a Kairótól északra fekvő Zagazigba, a megbuktatott egyiptomi elnök szülővárosába. Csaknem százan sebesültek meg Murszi hívei és a katonai puccsot támogatók közötti összecsapásokban. A hadsereg azután szállta meg a várost, hogy a tüntetők fegyvereket is használtak.

A szerdai katonai puccs ellen tüntettek Alekszandriában és Ismaíliában is. A megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség nem szólított fel fegyveres ellenállásra, de arra kérte híveit, hogy folytassák a tiltakozó akciókat az új hatalom ellen. A hatóságok közben őrizetbe vették az iszlamista szervezet vezetőjét és helyettesét, akárcsak a Muzulmán Testvériség háttérpártjának elnökét. „Letartóztatták a Muzulmán Testvériség korábbi vezetőjét is, akinek semmiféle politikai vagy más tisztsége nincs. 85 éves, mégis őrizetbe vették. Ez jól jelzi, hogy rendőrállam van kialakulóban” – fogalmazott a Muzulmán Testvériség szóvivője.

A letartóztatott iszlamista vezetőket ugyanabban a kairói börtönben tartják fogva, ahol a két évvel ezelőtt leváltott Hoszni Mubarak államfő raboskodik. A katonai akciókat támogatja Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt elnöke, akit esélyesnek tartanak arra, hogy Murszi utódja legyen. A hadsereg közben egységre, megbékélésre és nyugalomra szólított fel a legnagyobb közösségi oldalon megjelent nyilatkozatában. Az állásfoglalást néhány órával azután tették közzé, hogy tiltakozó iszlamista szervezetek a pénteki ima után országos tüntetést jelentettek be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!