2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Tükröt állított a Krétakör a Szabadság térre

,

2014. július 21., hétfő 18:08, frissítve: hétfő 21:49

Egy hatalmas tükröt állítottak éjszaka a Szabadság térre a német megszállás áldozatainak emlékműve elé.

A tükröt a Krétakör aktivistái vitték a térre – állításuk szerint azért, hogy eltakarják a Magyarországot megjelenítő Gábriel arkangyal szobrát, és szembenézésre késztessék az embereket. Az alapítvány korábban elismerte, hogy a Norvég Civil Alapból finanszíroztak több kormányellenes megmozdulást is. A Krétakör ügyvezetője most azt állítja, hogy nem norvég pénzből állították a tükröt.

– Miből finanszírozták ennek a felállítását, ez is norvég alapos pénzből történt?
– Nem, nem. Ez egyébként alapvetően Schilling Árpád és Végh Márton alkotása, egy 2006-os előadásunknak volt a díszlete, amiben gyakorlatilag ugyanez volt az állítás. Ott a színpadra kerültek fel ezek a tükörelemek, de mivel tökéletesen illik az a helyzet erre a mostani helyzetre is, ezért azt gondoltuk, hogy azt a díszletelemet szívesen felhasználjuk, tekintettel arra, hogy más felhasználási módja eddig nem volt – mondta a Hír Televíziónak Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője.

A szoborcsoport szombat éjszaka került a helyére, vasárnap reggeltől tüntetők gyülekeztek a téren. Többen tojással dobálták meg a szobrot, és a kordont is megpróbálták megbontani. A Mazsihisz hétfőn közleményt adott ki, a szervezet azt várja a kormánytól, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is fogadja vissza a nemzetbe a magyar zsidóság áldozatait.

Nem lesz avatóünnepség

Az emlékműnek nem lesz avatóünnepsége – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: a kormány tiszteletben tartja azt a társadalmi vitát, amelyet az alkotás kiváltott.

– A magyarországi holokausztnak alig kevesebb, mint tízezer túlélője él már csak. Vannak még magyar túlélők, de azok nem Magyarországon élnek, hanem az ország határain kívül, mondjuk Izraelben vagy az Amerikai Egyesült Államokban. Mi azoknak az embereknek a fájdalmát, azoknak az embereknek a félreértéseit tiszteletben tartjuk, akik sérelmezik ennek az emlékműnek a létezését. Ezért nem lesz avatóünnepség – mondta Lázár János.

Orbán: a kormány eleget tett kötelességének

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatot adott ki a német megszállás áldozatainak emlékművéről. A kormányfő szerint az emlékmű azt a fájdalmat és megpróbáltatást fejezi ki, amelyet a magyar nemzet érzett és elszenvedett szabadsága elvesztése miatt. Orbán Viktor azt írja, az alkotás helyére emelésével a kormány eleget tett annak a kötelességének, amellyel az egykori áldozatoknak, ma élő magyaroknak és az alkotmányos rendnek tartozott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!