2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Végrehajtás: a törvény megkerülésével trükköznek

2014. augusztus 10., vasárnap 20:01, frissítve: csütörtök 07:50

Nem álltak le a végrehajtások annak ellenére, hogy a július 26-a óta hatályos devizahiteles-törvény a felfüggesztésükre kötelezi a cégeket. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint az adósok félreértelmezik a jogszabályt, mivel a végrehajtóknak csak az újabb intézkedések megindítása tilos. A cégek a fizetésből levont törlesztőrészletet nem utalják tovább a bankoknak, hanem egy külön számlán parkoltatják. Jogi szakemberek szerint a végrehajtók a törvény megkerülésével trükköznek.

A parlament felfüggesztette a tartozások behajtását abban a törvényben, amelyben az árfolyamrés és az egyoldalú banki szerződésmódosítás kérdését rendezte a Kúria jogegységi döntése után. A július 26-a óta hatályos jogszabály a devizaalapú fogyasztási hitelszerződések mellett a forintkölcsönökre és a lízingszerződésekre is vonatkozik.

A Jakab család évekkel ezelőtt vett fel 800 ezer forintot, hogy egy kisebb összegű kölcsönt rendezzen belőle. Egy idő után ők sem tudták kigazdálkodni a törlesztőrészletet. Hiába a hatályos törvény, a családfő fizetésének 33 százalékát levonta a végrehajtó. „Azt a felvilágosítást adta, hogy ha nem fizetjük tovább, akkor jön és foglalni fog. Erről azt gondolom, hogy nem tehetné meg. Elhiszem, hogy a kamatok mennek rá, és fizetnünk kell tovább, csak egy kis levegőhöz szerettünk volna jutni. A havi 50 ezer forint kiadás nekünk nagy segítség lenne” – mondta Jakabné Szikszai Renáta.

Noha a törvény szerint a folyamatban lévő eljárásokat is fel kell függeszteni, a végrehajtók úgy értelmezik a jogszabályt, hogy a követelés továbbra is levonható a bérből. A pénzt ugyan nem utalják tovább a banknak, az összeg a végrehajtó vagy a munkáltató számláján parkol. A törvény kihirdetése előtt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara illetékese a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy haladéktalanul felfüggesztik a végrehajtásokat.

A köztestület azóta módosított álláspontján, amit Császti Ferenc ügyvezető alelnök azzal magyaráz, hogy amikor a Magyar Nemzetnek nyilatkoztak, még nem ismerték a jogszabály szövegét. „Nem szüneteltetni kell, hanem szünetelőként kell kezelni. […] A jogalkotó a szünetelést egyáltalán nem akarta betenni. Volt 24 óránk ezt a jogszabályt átnézni. Azt mondtuk, hogy valahogyan kezelni kell ezeket az ügyeket, tehát vagy folyamatban van valami, vagy szünetel, tehát tegyék bele a szünetelést, mert ha beleteszik, akkor azzal nekem már egyszerű lett volna a dolgom. Azt mondták, hogy nem tehetek intézkedést és taxatíve felsorolták, hogy mi az, amit egyébként megtehetek, tehát ez jogalkotói probléma. Fogjuk jelezni majd” – fogalmazott az ügyvezető alelnök.

A kamarai eljárást jogi szakértők trükközésnek minősítik. Azt mondják, hogy a végrehajtóknak tájékoztatniuk kell az adós munkáltatóját arról, hogy a tartozást átmenetileg nem kell levonniuk a bérből. „A törvény életbelépésétől számítottan minden végrehajtói eljárási cselekmény hatálytalan, mindenkire. Az intézkedés érvénytelen, gyakorlatilag a végrehajtási eljárások július 26-ától szünetelnek, nincs kivétel. Teljesen mindegy, hogy ki a végrehajtást kérő, fióktelep vagy esetleg külföldi pénzügyi intézmény, hiszen Magyarországon kötötték meg ezeket a szerződéseket, tehát rájuk is kiterjed” – mondja Bihari Krisztina ügyvéd. Az ügyvéd szerint azok, akiktől továbbra is vonják a tartozást, végrehajtási kifogással élhetnek az illetékes bíróságon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!