2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Trócsányi: Új időszámítást hozhat az elszámoltatás

,

2014. szeptember 16., kedd 19:33, frissítve: szerda 10:20

Széles körű társadalmi konszenzust szorgalmazott az igazságügyi miniszter az elszámolási törvényjavaslat vitáját megnyitó beszédében a parlamentben. Trócsányi László szerint a javaslat elfogadásával egy új időszámításnak kell kezdődnie a bankrendszerben.

A fogyasztói kölcsönszerződések adósainak védelmét és jogi helyzetük rendezését nevezte a legsürgetőbb feladatnak a parlamentben az igazságügyi miniszter. Trócsányi László úgy fogalmazott, a kormány vállalkozásához széles társadalmi konszenzusra van szükség. „A vita során arra is legyenek majd tekintettel, hogy a javaslat fontos célkitűzése az is, hogy lezárja azt az időszakot, amely alatt a magyar bankszektorban a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen eljárásokra széles körben sor kerülhetett. A fogyasztókkal való elszámolások befejezését követően a magyar bankrendszerben új időszámításnak kell kezdődnie” – jelentette ki Trócsányi László.

A szocialisták támogatják a javaslatot, de több bírálatot is megfogalmaztak. Burány Sándor a kamatokat a jegybank hivatalos kamatpolitikájához igazítaná, így ha az MNB emeli a rátát, a bankok is megtehetik majd. Az MSZP-s politikus szerint a pénzintézetek költségemelései mögött a Fidesz-kormány olyan intézkedései álltak, mint például a bankadó kivetése. „A bankok többek között azért emeltek egyoldalúan kamatokat, azért emeltek egyoldalúan díjtételeket, mert a kormány által a zsebükből kivett pénzt akarták a fogyasztóktól visszaszerezni” – vélekedett Burány Sándor.

A bankoknak a hamarosan elfogadandó új törvény alapján nem csak a devizaalapú lakáshitelekkel kell elszámolniuk. „Minden magánszemély által felvett hitellel el kell számolniuk a magyar bankoknak. El kell számolniuk a devizahitelek különféle fajtáival: a lakáscélra felvett hitelekkel, a szabad felhasználású jelzáloghitellel, a gépkocsihitellel, a személyi fogyasztási hitellel. El kell számolniuk minden hasonló forinthitellel, szintén minden forintszerződéssel és annak minden forintjával” – hangsúlyozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A Jobbik is támogatja a javaslatot, Z. Kárpát Dániel viszont sérelmezte, hogy csak most tárgyal a kormány a problémáról.

A tervezet szerint azoknak az ügyfeleknek, akik már lerótták adósságukat, a bankok visszaadják a korábban tisztességtelenül beszedett díjakat. Akiknek pedig még élő szerződésük van, azoknak a tartozása a visszajáró összegekkel csökken. Az elszámolási kötelezettség a 2009. július 26. után megszűnt hitelmegállapodásokat érinti.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!