2022. 11. 30. Szerda András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Továbbra is keresik az etióp légi katasztrófa okát

Hír TV

2019. március 11., hétfő 13:26, frissítve: hétfő 14:13

Továbbra sem lehet tudni, hogy miért zuhant le vasárnap az Ethiopian Airlines repülőgépe. A hatóságok a fekete dobozok után kutatnak. Etiópiában ma gyásznapot tartanak. Szakértők szerint a tragédia körülményei nagyon hasonlítanak a tavaly októberi szerencsétlenségre, amikor a Lion Air ugyanilyen típusú repülőgépe zuhant le Indonéziában.

A fekete dobozok után kutatnak a mentőcsapatok. „A baleset következtében egy hatalmas kráter keletkezett a földben. Most itt gyűjtjük össze a repülőgép roncsait” – mondta a kutatócsapatok egyik vezetője.

A 302-es járat vasárnap reggel 8 óra 38 perckor szállt fel Etiópiából és Nairobibe tartott. Miután problémákat észleltek, az utasszállító pilótája engedélyt kért, hogy visszatérhessen a reptérre. Az engedélyt megkapta.

A Boeing 737 MAX-8 azonban soha nem érkezett meg a légikikötőbe, a felszállás után ugyanis 6 perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre a földbe csapódott, több darabra esett szét, majd kiégett.

A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál szerint a gép függőleges sebessége nem volt megfelelő a felszállást követően. A szerencsétlenség miatt ma nemzeti gyásznapot tartanak Etiópiában.

„Az etióp kormány nevében szeretném kifejezni együttérzésemet az áldozatok családjainak, hozzátartozóinak. A baleset megdöbbentő és tragikus. Az Ethiopian Airlines egy jó hírű légitársaság. A szerencsétlenség okait alaposan kivizsgáljuk és az eredményeket nyilvánosságra hozzuk” – nyilatkozta az etióp miniszterelnök.

A gépen többek között spanyol, kenyai, olasz, brit, francia, holland, svéd, amerikai, kanadai állampolgárok, valamint 19 ENSZ alkalmazott utazott. A tragédiában életét vesztette a Szlovák Nemzeti Párt politikusának felesége, lánya és fia is.

Egy görög utas 2 perccel késte le az indulást, mert a nála lévő csomag miatt nem engedték felszállni. Egy másik férfi szintén egy késének köszönheti, hogy nem ült a szerencsétlenül járt gép fedélzetén.

„A repülőjegyem Dubaiból Addisz-Abebába szólt, onnan pedig Nairobibe. Azonban Dubaiból késve indult a gép, ezért nem értem a Nairobibe tartó járatot” – mondta a túlélő.

Fél éven belül ez már a második Boeing 737 MAX-8 amely balesetet szenvedett. Szakértők szerint a mostani tragédia körülményei kísértetiesen hasonlítanak a tavaly októberi szerencsétlenséghez, amely során a Lion Air indonéz légitársaság repülője zuhant a Jáva-tengerbe, nem sokkal a felszállást követően. Akkor 189-en vesztették életüket.

Amíg nem tudják biztosan megmondani, hogy az Ethiopian Airlines járata miért zuhant le, addig Etiópa, Kína és egy karibi légitársaság sem engedi felszállni a hasonló típusú gépeiket.

A Boeing 737 a legkeresettebb modell a polgári repülésben, de erről az új változatáról, a Max-8-ról még keveset tudni, mert csak 2017-ben került forgalomba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!