2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Tovább növelte halálos áldozatainak számát Izrael

2014. július 12., szombat 19:27, frissítve: hétfő 16:04

A Gázai övezetben újabb halálos áldozatokat követeltek az izraeli légicsapások. Jeruzsálemben hosszú harcra készülnek, Izrael nem hajlandó felfüggeszteni a bombázásokat, amíg a palesztinok nem hagyják abba a rakétatámadásokat. A hadsereg felkészült a szárazföldi támadásra és már csak a politikai döntésre vár.

Izraeli légicsapás a Gázai övezetben. A palesztin lakókat előzőleg telefonon szólította fel menekülésre az izraeli hadsereg, amely a gázai nagymecsetet is bombázta.

Gázában a halálos áldozatok száma meghaladja a százat, sokukat szombat délután temették. Az ENSZ jelentése szerint a halottak több mint háromnegyede civil, és sok köztük a gyermek. Izrael szerint a Hamász fegyveresei szándékosan húzzák meg magukat a polgári lakosságnál, ezért sok a járulékos áldozat a légicsapásoknál. A sebesültek száma megközelíti az ezret.

A világ leghatékonyabb légvédelmi rendszerének, a Vaskupolának köszönhetően Izraelben nem volt még áldozat, noha a palesztinok száz rakétát lőnek naponta a zsidó államra. „Izrael mindenképp megoldja az ügyet. Megvédjük a lakosságunkat, megakadályozzuk, hogy Gázából rakétákkal lőjék Izrael területét. A Hamásznak tudnia kell, nem lőhetnek minket büntetlenül a rakétáikkal” – mondta az izraeli kormányszóvivő.


Az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország is tűzszünetre szólított fel, a nagyhatalmak készek közvetíteni a felek között. Amerikai és európai városokban is tüntetések voltak az izraeli követségek előtt. „A nemzetközi nyomás nem akadályoz minket, hogy teljes erőnkkel lecsapjunk” – reagált még pénteken Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli csapatok már felvonultak a gázai határon, a helyi sajtó szerint Netanjahu miniszterelnökön múlik, hogy indul-e szárazföldi támadás. A kormányfő azt ígéri: ha a palesztinok befejezik a rakétatámadásokat, a zsidó állam nem indít háborút.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!