2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Törvényi nemmel védenék a fogyasztókat

2013. március 10., vasárnap 21:47, frissítve: kedd 10:12

Törvényben tiltaná meg a kormány az energiaszolgáltatóknak, hogy a közművezeték-adót, a tranzakciós illetéket és az ágazati különadót a fogyasztókra hárítsák. A javaslatot a parlament várhatóan sürgősséggel tárgyalja, és kedden már el is fogadja. A jogszabály rendelkezései a folyamatban lévő bírósági ügyekre is érvényesek lennének.

A kormányzati törvénytervezet megtiltaná az energiaszolgáltatóknak, hogy a vezetékadót, a tranzakciós illetéket és az ágazati különadót a fogyasztókra hárítsák. Ezek a tételek nem minősülnének költségnek, így a szolgáltatók nem érvényesíthetnék a tarifáikban sem. A cégek az árak felülvizsgálatát negyedévente kérhetik a Magyar Energia Hivataltól. Ezzel a jogukkal tavaly év végén is éltek. Többletköltségeik között az új köztehernek számító vezetékadót is feltüntették, amit a hivatal figyelmen kívül hagyott, noha akkor még nem volt erről törvény. A szolgáltatók bírósághoz fordultak, és első fokon több gázszolgáltató meg is nyerte a pert. „A legutóbbi határozatban a közműadó mint költségtétel nem szerepelt. Természetesen a közműadó jelentős költségtételt jelent a szolgáltató részére. Ezért kértük, hogy ez is kerüljön bele az ármeghatározásba” – nyilatkozta Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője.


Az energiahivatal határozatának bírósági felülvizsgálatát az áramszolgáltatók is kérték. „Az Elmű–Émász-csoport nem a rezsicsökkentést önmagát ellenzi bármilyen módon, hanem az ahhoz vezető számításokban találtunk olyan hibákat, amelyeket egész egyszerűen ki kell javítani, és ennek az útja a bíróságon keresztül vezet” – mondta Boross Norbert, az Elmű Nyrt. kommunikációs igazgatója.

A bíróság az energiahivatal jogsértő határozatát továbbra is hatályon kívül helyezheti, de a döntés csak akkor lép érvénybe, ha a megismételt hatósági eljárásban a hivatal új határozata jogerőre emelkedik. Ez azt jelenti, hogy ameddig az energiahivatal nem hoz új határozatot, addig minden marad a régiben. Súlyos veszteségei lesznek a szolgáltatóknak, óriásiak lesznek a költségei, mi meg élvezni fogjuk a 10 százalékos rezsicsökkentést” – nyilatkozta Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője.

A parlament hétfőn szavaz arról, hogy sürgősséggel tárgyalja-e a javaslatot. Ha igen, a zárószavazást kedden meg is tartják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!