2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Török bányabaleset: tovább nőtt az áldozatok száma

,

2014. május 15., csütörtök 20:51, frissítve: péntek 10:15

Törökországban meghaladta a 280-at a szomai bányabaleset áldozatainak száma. Sokan a kormányt teszik felelőssé a szerencsétlenségért. Országszerte folytatódtak a tüntetések, a legnagyobb szakszervezetek pedig egész napos sztrájkkal tiltakoztak a romló munkabiztonság ellen.

Vízágyúval oszlatták a tömeget a harmadik legnagyobb török városban, Izmirben, hasonlóan a korábbi isztambuli és ankarai demonstrációkhoz, a szomai bányabaleset miatt vonultak az utcára az emberek. A megmozdulásokkal egy időben a szakszervezetek egynapos sztrájkot hirdettek. Szerintük a kormányfő által indított privatizáció miatt romlott drasztikusan a munkabiztonság, és ez vezetett a bányaomlásához. Recep Tayyip Erdoganra sokan azért is dühösek, mert megpróbálta bagatellizálni a balesetet.

„Ilyen bányabalesetek nem csak Törökországban történnek. Sok egyéb országban is voltak már, például az Egyesült Államokban, Kínában, Franciaországban, Indiában és Belgiumban. Én a halottak számára adok, sok ember meghalt az ilyen balesetekben. A mi országunk sokkal jobb helyzetben van” – fogalmazott a török miniszterelnök. Olaj volt a tűzre az a felvétel, amelyen az látható, hogy a miniszterelnök egyik tanácsadója belerúg az egyik Erdogan-ellenes tüntetés földön fekvő résztvevőjébe.

Mindeközben a bánya környékén a hozzátartozók még mindig várakoznak, hogy valamilyen hírt kapjanak szeretteikről. Egy testvérem szorult be, 1992-ben született, két évvel fiatalabb, mint én. Semmit sem hallottunk róla, de láttunk róla felvételeket a tévében. Tudjuk, hogy ő volt az, de később visszaküldték a bányába a mentőcsapattal. A barátainak a többségét megmentették, de nem tudjuk, hogy vele mi van” – panaszolta az egyik aggódó rokon.

Az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy a bányában rekedt dolgozók élve kerülnek elő. Az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Áder kifejezte részvétét

Levélben fejezte ki részvétét Áder János a több mint kétszáz áldozattal járó bányakatasztrófa miatt a török államfőnek. A táviratban a köztársasági elnök azt írta Abdullah Gülnek: megrendüléssel értesült a súlyos, több száz halálos áldozatot követelő tragédiáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!