2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Többször megzavarták a homoszexuális-felvonulást

2014. július 5., szombat 19:16, frissítve: hétfő 08:06

Több helyen is megzavarták az ellentüntetők a homoszexuálisok menetét Budapesten.

A rendőrség két embert előállított, és többtucatnyit igazoltatott, mert a tüntetők néhányszor megpróbálták megbontani a kordonokat, amelyekkel a homoszexuálisok menetét biztosították. Egy embert azért vittek el, mert felmászott a felvonulást kísérő egyik kamionra, egy ellentüntető pedig tiltakozásul meztelenre vetkőzött a Parlament előtt.

Az Alkotmány utcában szigorú biztonsági intézkedések mellett gyülekeztek az idei felvonulás résztvevői délután három órától. Eredetileg a Kossuth térről indult volna a homoszexuálisok menete, de egy ellentüntető csapat, a Család nevében nevű Facebook-csoport is engedélyt kapott ugyanarra a helyszínre. A rendőrök már innen elvittek egy demonstrálót, mert anyaszült meztelenre vetkőzött.

Délután fél 5-kor több ezer résztvevővel elindult a Budapest Pride, színes lufikkal díszített kamionok kísérték őket. A felvonulók között idén is ott volt több baloldali politikus és közéleti személyiség, például Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője, Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke, az LMP-ből Szél Bernadett, valamint Lendvai Ildikó, az MSZP egykori elnöke. A fesztiválozók végig kordonokkal lezárt útvonalon haladtak a Városligetig, miközben a szervezők szerint az esélyegyenlőségre akarták felhívni az emberek figyelmét.

– Miért fontos a Budapest-felvonulás? A válaszunk „l” mint láthatóság, „m” mint méltóság, „b” mint büszkeség, „t” mint transzparenszia és „q” mint kurázsi – mondta Milanovich Dominika, a Szivárvány Misszió Alapítvány sajtószóvivője.

Közben az ellentüntetőkhöz csatlakoztak néhányan arról a rendezvényről is, ahol az Új Magyar Gárda a 2009-es Erzsébet téri rendőri oszlatásra emlékezett. Egy másik csoport pedig az érpataki polgármester vezetésével a Kálmán Imre utcánál megpróbált a kordonon belülre kerülni és szidalmazták a homoszexuális-felvonulás résztvevőit.

Egy 40-50 fős, fekete ruhát viselő csoport petárdákat is robbantott, többen közülük csukját húztak a fejükre, hogy ne ismerjék fel őket. A rendőrség végig fokozottan ellenőrizte az útvonalat, az ORFK közlése szerint összesen 29 embert igazoltattak. Az Oktogonnál egy férfit azért állítottak elő, mert felmászott a vonuló kamion tetejére.

A Hősök terén az ellentüntetők egy utolsó rohammal még megbontották a kordont és dulakodni kezdtek a rendőrökkel, de az egyenruhások végül visszaszorították őket és helyreállt a rend. A Budapest Pride a Városligetben egy rögtönzött piknikkel ért véget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!