2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Több száz áldozata van egy szíriai gáztámadásnak

2013. augusztus 21., szerda 12:50, frissítve: szerda 21:16

Szíriában több száz halálos áldozatot követelt egy gáztámadás Damaszkusz keleti külvárosaiban. Az elnökhöz hű erők a lázadók kezén lévő Gúta környékén vetették be a vegyi fegyvert, gyerekeket és nőket is megöltek. Politikai elemzők szerint Libanont is érinteni fogja a szíriai konfliktus.

A merényletet magára vállaló szélsőséges csoport a támadással a Hezbollah szíriai szerepvállalása ellen tiltakozott. Politikai elemzők szerint libanon nem kerülheti el a szíriai válság hatását az erős politikai és gazdasági kapcsolatok miatt. „Nem lesz határ Szíria és Libanon között a szír válság tekintetében. Libanon Szíria egyik megyéje lett ami néha nyugodt, néha pedig válságos állapotban van, ezért a két ország össze van kötve. Ami Szíriában történik erős hatással lesz Libanonra is” – mondta egy politikai elemző.

Libanonban már érezhető a szír válság, a nyugtalanság az északi Tripoliba is átterjedt és egyre több szír menekült és fegyveres érkezik az ország területére. A libanoni hadsereg több ízben is szír fegyvereseket fogott el, akiknek azonban később sikerült megszökni. „Amikor a Hezbollah részt vállalt a szíriai konfliktusból az a két ország összefonódását jelentette. Ez a lépés veszélyes egységbe kötötte Szíriát és Libanont, ami nem csupán szomszédi viszony” – folytatta a politikai elemző.


Nem csak a biztonsági, de a politikai helyzet is törékeny Libanonban. Az ország még mindig az anarchia állapotában van, miközben a két vezető politikai oldal képtelen konszenzust kötni a szír kérdésben és a kormányalakításban.

Mindeközben a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők vegyi fegyvert, mérges gázt vetettek be a lázadók kezén lévő Gúta környékén és legalább 213, de egyes források szerint akár 430 ember halálát is okozhatták, közöttük nőkét és gyerekekét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!