2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Több keresztény templomot felgyújtottak, többen meghaltak

,

2015. január 17., szombat 17:20, frissítve: vasárnap 08:02

Keresztény templomokat, éttermeket és a francia kulturális központ könyvtárát is felgyújtották Nigerben a franciaellenes tüntetők. A Charlie Hebdo új száma miatt tiltakoztak, melynek címlapján Mohamed-karikatúra van. A pénteki ima óta több muszlim országban is összecsapott a rendőrökkel a feldühödött tömeg – legkevesebb négy halott van, negyvenöten pedig megsérültek.

A volt francia gyarmat Nigerben péntek óta folyamatos a tüntetés, miután ott is megjelent a Charlie Hebdo új száma, borítóján Mohameddel. „Meggyalázták a prófétát, de mi megvédjük. Direkt nem törődnek azzal, hogy a muszlimok mit gondolnak, ezért vagyunk dühösek” – mondta egy tüntető. A tömeg francia zászlót égetett, felgyújtotta a francia kultúrintézet könyvtárát, európai tulajdonú boltokat, és még keresztény templomokat is. Több halott és sérült volt.

A feldühödött tömeggel Szudánban, Marokkóban és Algériában sem tudtak mit kezdeni: a demonstrálók több helyen törtek-zúztak. Az algériai fővárosban többórás utcai harc alakult ki a rendőrökkel.

„A próféta védelmében mindent feláldozunk” – skandálta a tömeg Jemen fővárosában. Itt a francia követséget próbálták megtámadni, ezt katonák akadályozták meg. „Elég volt a próféta pocskondiázásából! Ha őt gyalázzák, minket gyaláznak. Nagyon megbánják még, akik meggyalázzák Mohamedet” – fenyegetőzött egy tüntető.

Hasonló felvonulás majdnem minden muszlim országban volt, Pakisztánban a francia hírügynökség fotósára rálőttek, de túl van az életveszélyen, egy francia operatőrt pedig megdobáltak. Itt az ország bírái és ügyvédei szervezték a legnagyobb tüntetést Mohamed védelmében. „Nemzetközi jogi összefogásra van szükség, hogy az emberek ne tudják csak úgy sértegetni egymás vallását, és ne tudják Mohamedet támadni. A szólásszabadság nem jelenti a vallásszabadság megsértését, ezt minden újságnak tiszteletben kell tartania” – mondta egy pakisztáni alkotmánybíró.

Az amerikai muszlimok vezetője is közleményt adott ki, amelyben közölte, a terroristák és a mások vallásán gúnyolódó újságírók ugyanolyan szélsőségesek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!