2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-sztrájk

,

2014. december 1., hétfő 11:59, frissítve: kedd 11:03

Másfél napos sztrájkba léptek a Lufthansa pilótái, mert nem tudtak megállapodni a munkáltatóval a korai nyugdíjazásról. A cég vezetése azt szeretné elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba, amit az alkalmazottak viszont elleneznek. A munkabeszüntetés miatt több mint tíz budapesti járatot is érint.

A Lufthansa több mint 1300 járatot törölt a pilóták sztrájkja miatt, a munkabeszüntetés legalább 150 ezer embert érint. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a német légitársaság ne emelje hatvan év fölé a nyugdíjkorhatárt, amely jelenleg 55 év, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év. „Én ugyan rokonszenvezem a munkásokkal, de ennek mi viseljük a terhét. Az emberek szeretnének repülni és szeretnének felülni a vonatra. De most már túllőnek a célon, és ezzel az emberek idegeire mennek” – mondta egy utas. „Ezek a fiúk éppen eleget keresnek, ezért nem kell nekik többet adni, és repüljenek csak 65 éves korukig” – nyilatkozta egy másik várakozó.

A Lufthansa pilótái áprilisban kezdték a tiltakozó akciókat a mostani munkabeszüntetés hétfőn csak a rövid és közepes távolságú légi járatokra vonatkozik, kedden hajnali háromtól éjfélig azonban a transzkontinentális gépek pilótái sem dolgoznak. A Lufthansa sztrájkja Magyarországot is érinti.

„Ma és holnap összesen 12 járatot érint ez a pilótasztrájk, és körülbelül 1300 utasnak az utazását kellett átszerveznünk ehhez, hogy őket el tudjuk juttatni a végállomásra. Minden létező és rendelkezésre álló lehetőséget igénybe veszünk. Más légitársaságoknak a szolgálatosait is természetesen, vagy hogyha az utas úgy kéri, vagy nincs közelebbi megoldás, akkor őket szállodában helyezzük el. És addig, amíg egy helyfoglalással nem rendelkező járatot tudunk nekik foglalni, addig ott töltik el ezt az időt” – közölte Lichtenberger Tamás, a Lufthansa budapesti állomásfőnöke.

A légitársaság vezetése aránytalannak nevezete a tiltakozóakciót és újabb tárgyalásokra szólította fel a szakszervezetet. Az eddigi munkabeszüntetések 160 millió dollár üzemi veszteséget okoztak a cégnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!