2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tízezrek éjszakáztak Hongkong utcáin a demokráciáért

2014. szeptember 30., kedd 10:17, frissítve: szerda 11:00

Továbbra is kitartanak a hongkongi tüntetők, több tízezren éjszakáztak a város pénzügyi negyedében az utcákon. A többségében diákokból álló tömeg azt követeli, hogy szabadon választhassák meg Hongkong vezetőjét 2017-ben, a pekingi kormányzat szabályozása szerint ugyanis a kínai vezetés által kijelölt választótestület fog szavazni a szintén előre meghatározott jelöltek közül.

Több tízezer tüntetőt ért a hajnal az utcán Hongkongban. A demokráciát és szabad választást követelő diákok barikádok mögött vertek tábort a pénzügyi negyed központjában. A rendőrök nem avatkoztak közbe, pedig két napja még erővel oszlatta szét a tüntetőket.

– Szerintem ez a kormány stratégiája. Két napja még könnygázt használtak. Ha tegnap vagy ma is használtak volna, akkor az nagyon sok nemzetközi vitát váltott volna ki. A kormányra nehezedő nyomás túl nagy lenne. Szerintem ezért voltak csendben tegnap – mondja véleményét a hatóság fellépéséről egy demonstráló.

A demonstrálók demokráciát követelnek, azt, hogy 2017-ben ők maguk választhassák meg a város vezetőjét. Emellett lemondásra szólították fel a jelenlegi kormányzót. Hongkong több autonómiát és szabadságjogot élvez, mint a szárazföldi Kína, a város vezetőjét azonban egy testület választja ki, előre kijelölt személyek közül.

A hongkongi tüntetőket támogatja a legnagyobb tajvani ellenzéki párt is, ami arra szólította fel Pekinget, hogy visszafogottan lépjen fel a tüntetőkkel szemben, és hallgassa meg az ő nézőpontjukat is.

– Meg kell védeni az alapvető jogokat, mint a gyülekezés szabadsága és a szólásszabadság. A pártunk a hongkongi és a kínai kormányt is arra szólítja fel, hogy gyakoroljanak önmérsékletet a békés tüntetések feloszlatásakor. Kérjük, hogy hallgassák meg egymást türelmesen, és válaszoljanak az elmondott véleményekre – fogalmazott Joseph Wu, a Demokratikus Progresszív Párt főtitkára.

Szerdán újabb rendőrségi akció várható, október elsején tartják ugyanis a Kínai Népköztársaság megalapításának évfordulóját – az ünnepi rendezvényekre hivatkozva pedig megpróbálhatják feloszlatni a tömeget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!