2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Tizenegy városnak lesz szélsőjobbos vezetése

,

2014. március 31., hétfő 12:02, frissítve: kedd 07:49

A jobbközép nyerte a helyhatósági választást Franciaországban. Országosan több mint 45 százalékot szereztek. A szélsőjobb 7 százalékot kapott, ami Le Pen pártjának a legjobb eredménye. A szocialista miniszterelnök elismerte, hogy szükség lehet a kormány átalakítására a vereség után.

Le Pent éltetik a francia radikálisok a helyhatósági választás után. A Nemzeti Front története legjobb eredményét érte el, 11 francia városnak lesz szélsőjobboldali vezetése.

„Franciaország beteg, és nem segít rajta, hogy a szocialisták és a jobbközép egymásnak adogatják a hatalmat. A franciák kezdenek ráébredni, hogy változás kell, meg kell szabadulni az évtizedek óta irányító szocialista-jobbközép elittől” – szónokolt Le Pen.

A választás győztese a mérsékelt jobboldal, a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy pártja. Az 1100 francia nagyváros közül 550-ben lesz jobboldali vezetés, a baloldal csak 400 településen nyert. A legfontosabb szocialista győzelem Párizs, ahol először lesz nő a polgármester. A baloldali kormányfő elismerte, hogy a vereség után a kormányátalakítás is felmerülhet.

„A végeredmény helyi és országos szinten is mutatja a kormány támogatottságának a jelentős visszaesését. Az alacsony részvételi arány arra utal, hogy sok embert vesztettünk, akik 2012 júniusában még támogattak minket” – jelentette ki Jean-Marc Ayrault miniszterelnök.

A francia baloldal imidzsének egyébként az államfő, Francois Hollande teszi a legrosszabbat. 20 százalék alatt van a népszerűsége, ilyen rosszul egy francia köztársasági elnök se állt. Hollande megválasztásakor a munkahelyteremtés ígéretével nyert, de a másfél éves elnöksége alatt mégis 12 százalékra nőtt az állástalanok aránya.

Tekintse meg az Európai híradó legutóbbi adását!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!