2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Timosenko tüntetésre szólít

2013. november 22., péntek 19:01, frissítve: szombat 12:48

Ismét tüntetésre szólította fel az ukránokat a börtönkórházban raboskodó volt kormányfő, Julija Timosenko. Az uniós csatlakozást támogató ellenzék elutasítja, hogy a kormány rendeletben állította le a brüsszeli társulási szerződés előkészületeit. A kijevi lépést az Európai Unió csalódottan fogadta. Az ukrán kormány viszont fontosabbnak tartja az orosz gazdasági kapcsolatok rendezését, mint az uniós társulási szerződés aláírását. Az orosz elnök szerint Ukrajnát az uniós tagállamok zsarolják a társulás elfogadásával.

Az eső ellenére több mint száz uniópárti tüntető gyűlt össze Kijevben a 2005-ös narancsos forradalom egykori helyszínen, a Függetlenség téren. A kormány ellen tiltakoznak, mert felfüggesztette a társulási szerződés aláírásának előkészületeit az EU-val. „Ha megölik az ember álmait, az utcára akar menni és pofon akarja őket vágni” – mondta egy ukrán egyetemi tanár.

A parlamentben az ukrán kormányfő megvédte csütörtöki döntését. Szerinte Ukrajna túl gyorsan teljesítette a csatlakozási feltételeket, Brüsszeltől viszont nem kapott pénzügyi biztosítékot cserébe azért, ha lemond az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való csatlakozásról. Az országot így viszont anyagi kár éri. Ráadásul az unió azt is követeli, hogy Kijev rendezze Julija Timosenko, az ukrán elnök bebörtönzött ellenfelének az ügyét is.

– Ezt a döntést kizárólag gazdasági okok indokolták, és taktikai döntés volt. Egyáltalán nem változik meg Ukrajna stratégiai célkitűzése, hogy közelebb hozza az országot az európai életszínvonalhoz – mondta Azarov ukrán kormányfő, aki hozzátette, legfontosabb feladata az orosz kapcsolatok helyreállítása.

A miniszterelnök beszédét az ellenzék folyamatos bekiabálással zavarta meg, többen papírral dobálták meg a kormánypárti politikusokat. A házelnök ezután berekesztette az ülést.

Az egyik ellenzéki párt büntetőeljárást kezdeményezett az ukrán kormányfő ellen, a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko pártja pedig bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen.

– Timosenko nagyon aggódik Janukovics és Azarov döntése miatt. Kérte az embereket, hogy gyűljenek össze a tereken, Ukrajna minden városában – mondta ügyvédje a harkovi kórház előtt, ahol Timosenkót kezelik.

Brüsszel szerint Ukrajna sokat veszít a döntéssel, az orosz elnök viszont Kijevet védi. Putyin szerint az unió azzal zsarolja Ukrajnát, ha nem írja alá a társulási szerződést, támogatni fogják az ellenzéki tüntetéseket.

A dokumentumot a jövő heti vilniusi keleti partnerségi csúcson írták volna alá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!