2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Timosenko Janukovics felelősségre vonását sürgette

2014. február 23., vasárnap 07:18, frissítve: vasárnap 12:29

Hősöknek nevezte a kijevi tüntetőket a kétévnyi börtön után kiszabadult Julija Timosenko, aki bejelentette, hogy indul a május 25-re előre hozott elnökválasztáson.

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő a harkivi börtönből szombaton azonnal az ukrán fővárosba utazott, ahol a tüntetőket a tiltakozások folytatására biztatta és Viktor Janukovics elnök felelősségre vonását sürgette. Timosenko kerekes székben ülve szólt a kijevi Függetlenség téren összegyűlt demonstrálókhoz.

A politikust két éve az oroszokkal kötött, előnytelennek tartott gázszerződés miatt ítélték börtönre. Timosenko mindvégig ártatlannak vallotta magát, az Európai Unió is politikai indíttatásúnak tartotta a pert. Kiszabadulását a parlament által tegnap elfogadott jogszabály tette lehetővé.

Üdvözölték Timosenko szabadon bocsátását

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is üdvözölte Julija Timosenko szabadon engedését. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás. Martin Schulz történelmi pillanatnak nevezte a politikus kiszabadulását mind Ukrajna, mind Európa számára.

Washington szerint a kijevi események közelebb vihetnek az erőszak beszüntetéséhez, az alkotmányos változáshoz és az előre hozott választások megtartásához. A Fehér Ház hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok együttműködik szövetségeseivel és Oroszországgal egy erős és demokratikus Ukrajna támogatásában.

Janukovics holléte továbbra is ellentmondásos

Puccsnak tartja a Kijevben történteket Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő. Hollétéről továbbra is ellentmondásos információk vannak. Egyes értesülések szerint Janukovics magángéppel próbálta meg elhagyni az országot, de a határőrök feltartóztatták és a kelet-ukrajnai Donyeckben van. Más hírek szerint Oroszországba szökött.

Kormányának néhány tagját az ukrán–orosz határon fogták el, másoknak azonban sikerült átjutniuk. A tüntetők és újságírók szombaton a Kijev melletti fényűző elnöki rezidenciára is bejutottak, az őrök kalauzolták őket.

 

 

Viktor Janukovics fényűző rezidenciája / Fotó: Europress/AFP
Viktor Janukovics Kijev melletti fényűző rezidenciája – Europress/AFP

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!