2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Timosenko indulni fog a választáson

2014. február 22., szombat 19:18, frissítve: vasárnap 12:11

A börtönből kiszabaduló Julija Timosenko első nyilatkozatában jelentette be, hogy indulni fog a május 25-ei előre hozott elnökválasztáson. A törvényhozás a voksolás kiírása mellett leváltotta Janukovics államfőt, aki puccsnak nevezte a történteket.

Május 25-ére írta ki az előre hozott választásokat a parlament, miután leváltotta az államfőt arra hivatkozva, hogy nem tudja ellátni a feladatait. A harkivi pártkongresszuson részt vevő Janukovics nem hajlandó lemondani, televíziós nyilatkozatában puccsnak nevezte a történteteket. A parlament Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök szabadlábra helyezéséről is elfogadott egy határozatot.

Civil érdeklődők kereshették föl az elnöki rezidencia épületeit és kertjét: Janukovics éjjel hagyta el Kijevet, a házát ezután a felkelők foglalták el, és saját fegyveres milíciájukkal őrzik, de bárkinek megengedik, hogy körülnézzen odabent.

Egyes hírek már arról szóltak, hogy Janukovics az országot is elhagyta, de délután a hátországának számító kelet-ukrajnai Harkivból üzente meg, hogy nem mond le, és Ukrajnában maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét. A kijevi eseményeket egyébként banditák államcsínyének minősítette, és kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek. „Mint a harmincas években Németországban és Ausztriában, amikor a nácik hatalomra kerültek – ugyanez van most is. Betiltották a politikai pártokat, betiltották a kommunista pártot és a Régiók Pártját, üldöznek, megvernek minket. Felgyújtják a házakat és irodákat. A Régiók Pártjának több mint 200 irodáját égették fel” – fogalmazott a politikus.

Közben a parlament viszont úgy döntött, hogy Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította tisztségéből, egyben választást írt ki május 25-ére. A képviselők új házelnököt is választottak Olekszandar Turcsinov személyében, aki az egykori miniszterelnök, Julija Timosenko közeli szövetségese. „Hivatalosan kijelentem, hogy ha a koalíciós kormány megalakult, le kell mondanom. Meg is teszem, hogy megalakulhasson a kormány, és meg tudja választani a parlament új vezetőit, az ország így stabilan és eredményesen tud működni” – közölte Turcsinov.

Timosenko szabadlábra helyezéséről is döntöttek

A sebtében összehívott parlament Julija Timosenko szabadlábra helyezéséről is elfogadott egy határozatot. Néhány órával később a volt miniszterelnök már el is elhagyhatta a harkivi börtönkórház épületét, ahol több mint két évig raboskodott.

„Az országunk legjobb fiai, akik felkeltek és megindultak a lövedékekkel szemben, mindenüket odaadták azért, hogy mi mind boldogok lehessünk. Most már csak egy feladatunk van, hogy biztossá tegyük: egy csepp vér sem hullott hiába, egy csepp vért sem felejtünk el, és minden ember ebben az országban megkapja azt az életet, amiért hajlandó lett volna feláldozni a sajátját, és azt a tiszteletet és megbecsülést, amiért harcolt. Hiszek Ukrajnában” – mondta a volt miniszterelnök.

Julija Timosenko a börtönből Kijevbe sietett, ahol a Függetlenség terén beszélt a tüntetőkhöz. A volt kormányfő szerint aki fegyvert fogott a hősökre, az szenvedjen a végtelenségig. Timosenko azt is mondta, hogy elindul a májusi elnökválasztáson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!