2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tiltakoznak a baloldali pártok névválasztása ellen

,

2014. január 27., hétfő 12:48, frissítve: szerda 07:31

A Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt a baloldal névválasztása miatt tiltakozik. A volt monoki polgármester a Hír TV-nek azt mondta: nyílt levélben fordul az MSZP, az Együtt–PM, a DK és a Liberálisok vezetőihez. Az azonos névválasztás ugyanis – Szepessy szerint – nemcsak a kampány során, de a szavazólapokon is megtévesztheti a választókat.

A 2009-ben bejegyzett Összefogás Párt legutóbb tavaly októberben, a megismételt Bajai időközi választáson akciózott. A volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt vezetése alatt működő formáció akkor a választások tisztaságáért demonstrált. Az MSZP kampánycsendsértés miatt feljelentette. „Az MSZP, illetve az ő Összefogás Bajáért szövetségük jelentett fel minket kampánycsendsértés miatt, és akkor azt kifogásolták, hogy a névazonosság megtévesztheti a választókat. Pedig mi akkor nem is indultunk a választáson” – mondta Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke.

A hasonlóság ma már nem zavarja az ellenzéki összefogás pártjait. Hosszas keresgélés után múlt héten jelentették be, hogy Összefogás néven népszerűsítik majd az MSZP, az Együtt–PM, a DK és a Liberálisok közös listáját. A névválasztás miatt a Szepessy-féle Összefogás Párt tiltakozik: vezetőjük nyílt levélben szólította fel a baloldali pártokat az azonnali névváltoztatásra. „Ezzel az elnevezéssel bárkit meg tudnak téveszteni ebben az országban. Elsősorban azokat, akik ránk, az Összefogás Pártra kívánnak szavazni. Azért veszélyes ez a gyakorlat, mert ellentmond mindenféle demokratikus gyakorlatnak. Egy nagy párt nem teheti meg, hogy egy picinek csak úgy ellopja a nevét” – mondta Szepessy.


A Demokratikus Koalíció pártigazgatója szerint az „összefogás” szót az elmúlt hetek politikai eseményei hozták kapcsolatba az ellenzéki erőkkel, így azt nem cserélik le másra. „Biztos vagyok benne, hogy a választók számára nem lesz zavaró” – mondta Varju László.

Az MSZP azzal védekezik: jelszóként, és nem elnevezésként használják az összefogás szót, ezért megalapozatlan az Összefogás Párt tiltakozása. „Nem lesz a fejekben zűrzavar, annál is inkább, mert a szavazólapon ott lesz, az öt jelölő szervezet szép kis kötőjelekkel összekötve” – közölte Szanyi Tibor az MSZP európai parlamenti listavezetője.

Az Összefogás Párt vezetője azonban azt mondta: ha záros határidőn belül a baloldal nem oldja meg a névazonosság problémáját a választási bizottsághoz, és az ügyészséghez fordul majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!