2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Svábkeringő

Következik:

Vezércikk 04:00

Terjeszkedik az Iszlám Állam a török határnál

2014. október 7., kedd 11:30, frissítve: kedd 18:17

Városrészeket foglaltak el az Iszlám Állam fegyveresei a török határ közelében. Kobanit hetek óta ostromolják a dzsihadisták. Az egyik katona szerint a dzsihadistáknak öngyilkos robbantásokkal sikerült áttörést elérniük az utcai harcokban, három kerületet foglaltak el, köztük az ipari negyedet.

Haszaka városában kettős öngyilkos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam emberei, a támadásban legkevesebb harminc helyi kurd vesztette életét. A dzsihadisták hétfőn kitűzték a zászlójukat a szintén észak-szíriai Kobaninál, miután elfoglalták a három oldalról ostromolt város több negyedét is.

Az ankarai kormány már a harcok átterjedésétől tart, ezért több mint egy tucat tankot vezényelt az egyik kurd területre, és nem engedi a határ közelébe a civileket és az újságírókat. Az ankarai parlament múlt csütörtökön hatalmazta fel a kormányt arra, hogy hadsereget küldjön a terrorszervezetek ellen. A NATO biztosította a török vezetést: számíthat a katonai szervezet segítségére. „A NATO legfőbb felelőssége, hogy megvédje a szövetséges országokat. Törökország NATO-tag, és meg kell védenünk az integritását, a határait – ezért telepítettünk Patriot rakétákat Törökországban, hogy erősítsük a török légvédelmet. Törökországnak tudnia kell, hogy a NATO ott lesz, ha átterjed a szíriai erőszak, ha a konfliktus következtében bármilyen támadás éri az országot” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Közben újabb olyan külföldi állampolgárokat fogtak el, akik csatlakozni akartak az Iszlám Állam milíciájához. Japánban egy 26 éves egyetemi hallgatót vett őrizetbe a rendőrség, mivel azt gyanítják, hogy Szíriába akart utazni a dzsihadistákhoz. Ismerősei megdöbbentek az eseten. „Láttam a hírekben, és őszintén szólva nagyon meglepett. Hallottam, hogy halasztott egy évet. Szerintem az álláslehetőségek hiánya is közrejátszhatott” – mondta egy egyetemista.


Chicagóban a helyi nemzetközi repülőtéren tartóztattak fel egy férfit, aki szintén Szíriába tartott, hogy az iszlamisták oldalán harcoljon. A 19 éves Mohammed Hamzah Khan kihallgatásán beismerte, hogy az Iszlám Államot akarta segíteni. Az Egyesült Államokban a hivatalos adatok szerint több mint százan tervezték, hogy csatlakoznak a dzsihadistákhoz – közülük mintegy tízen el is jutottak Irakba vagy Szíriába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!