2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tényfeltáró albizottság alakul a Laborc–Portik-ügyben

2013. április 30., kedd 18:05, frissítve: hétfő 10:47

Ténymegállapító albizottságot hoz létre a nemzetbiztonsági bizottság a Portik–Laborc-ügy vizsgálatára. Erről döntöttek a mai ülésen. A találkozók előzményét és utóéletét vizsgáló albizottság jövő héten kezdi meg munkáját, mandátumuk szeptember végéig tart majd. A nyolcfős testület vezetője Mile Lajos független képviselő lesz.

Még a mobiltelefonok sem működtek a nemzetbiztonsági bizottság üléstermének közelében. A szakbizottság tagjai ezúttal a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság felállításáról döntöttek.

A hangfelvételek leirataiból egy hete derült ki: a 2010-es kormányváltástól rettegő egykori olajmaffiózó az MSZP választási győzelmét akarta elősegíteni. Laborc Sándor, volt titkosszolgálati vezető pedig hajlott az egyezségre.

– Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nyilvánosság tudjon meg mindent. Semmilyen takargatni valója nincs az MSZP-nek, hiszen megszavaztuk mi is ezt a tényfeltáró vizsgáló bizottságot – fogalmazott Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke.

„Én azt gondolom, hogy ez egy olyan ügy, amiből nem szabad pártpolitikai vitát rendezni…” – a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja azt indítványozta: legyen a testület paritásos, elnöke pedig a független Mile Lajos. Kocsis Máté jelezte: a Laborc–Portik-üggyel összefüggésben kérni fogja, hogy vizsgálják ki a titkosszolgálatok és korábban a Portik által vezetett Energol Rt. kapcsolatát is.

„A ténymegállapító albizottság azért jön létre, hogy ezekre a kérdésekre világos válaszokat kapjunk, és kiderüljön , hogy 2008-ban valóban politikai megrendelésre találkozott-e a titkosszolgálat szervezett alvilággal; valóban mentek-e a szervezett alvilágból pénzek a baloldali pártokhoz vagy politikusokhoz; és hogy a lejárató kampányból, amit a titkosszolgálat vezetője és Portik Tamás tervezgetett, mi valósult meg és milyen további következményei lehetnek, továbbá milyen jogsértések merülhetnek fel” – mondta Kocsis Máté.

Az elnök azt mondta: ahogy munkatervükben haladnak előre, úgy fog kiderülni, hogy meddig kell visszanyúlniuk az időben, és milyen témákkal kell foglalkozniuk.

„Ha csak ennek a férfinak az életművét tekintjük, valóban nem lehet azt előre kijelenteni, hogy nem kell az energolos ügyeket is megnézni – közölte Mile Lajos. – Ahogyan a munkatervet összeállítjuk és haladuk előre a kutatásokkal, akkor látjuk majd, hogy időben meddig érdemes és kell visszanyúlni, és azt is meg kell nézni, hogy tematikailag melyek lesznek azok a területek, amelyeket be kell vonni a vizsgálódásba” – mondta a ténymegállapító albizottság elnöke.

A nyolcfős albizottság várhatóan a jövő héten kezdi meg munkáját, mandátuma pedig szeptember 30-áig tart majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!