2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Teljes útzár és riasztás

2013. április 3., szerda 10:28, frissítve: szerda 13:09

Egyre több helyen okoz gondot az ár- és belvíz az országban. A helyzet miatt öt megyében összesen 17 mellékúton van érvényben teljes útzár. Országosan már mintegy 145 ezer hektárra nőt a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer vetés-szántó.

Zala megyében kedden az árvíz jelentette a legnagyobb gondot – nyilatkozta Bangó Szilárd, a katasztrófavédelem szóvivője. Ekkor harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Szerdára virradóan már apadni kezdett, azonban újabb árhullám indult el. A munkálatokat nehezíti, hogy éjszaka elkezdett havazni. Szerdára virradóan már 5-10 centiméteres hótakaró borítja a tájat. A katasztrófavédelem munkatársai eddig 8 műszaki mentést hajtottak végre. Többnyire kidőlt fák okoztak gondot, de árokba csúszott kamiont és autót is ki kellett menteni.

Viharos szél és hófúvás

Erős hófúvás miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki két nyugati megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél. Veszprémben és Zalában első fokú a figyelmeztetés a hófúvások miatt, az északkeleti országrészben pedig az eső miatt van citromsárga riasztás. Havazás és hófúvás jön nyugaton. A Dunántúlon helyenként viharos lesz a szél. Csapadék északon várható.

Nem tudják elkezdeni a gazdák a kora tavaszi vetést a belvíz miatt. A Világgazdaságnak nyilatkozó agrárközgazdász szerint április közepe előtt nem lehet vetni a cukorrépát, a tavaszi árpát és a zabot. Emellett a későbbi vetésű kukorica, valamint a napraforgó sorsa is bizonytalan, a növények vetéséhez ugyanis már elő kellene készíteni a talajt. Országosan már mintegy 145 ezer hektárra nőt a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer vetés-szántó.

A Kraszna is árad

Már 2472 kilométeren van árvízvédelmi készültség – nyilatkozta 10 órakor Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Pozitívumként említette, hogy a Zala 1 centimétert apadt. Azonban harmadfokú árvízvédelmi készültség van már a Kettős-Körösön is, illetve a Kraszna is árad. A katasztrófavédelem szóvivője, Hajdu Márton közölte, közel száz eseményhez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait, többnyire szivattyúzásokhoz. Már 17 út van lezárva – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. A rendkívüli időjárás miatt 280 munkagép dolgozik az utakon, közülük 50 abban a négy megyében, ahol hóeltakarításra van szükség.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!