2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Híradó 15:00

Telefonadó: eljárást indítottak Magyarország ellen

2013. január 24., csütörtök 14:14, frissítve: péntek 08:46

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonadó miatt – értesült a távirati iroda.

Az indoklás szerint ugyanis uniós jogot sért, hogy a távközlési szektorra kivetett adóteherből származó bevételt az állam – az uniós előírásokkal ellentétben – nem a telekommunikációs szektorra fordítja. A telefonadóról szóló törvényjavaslatot tavaly fogadta el a parlament.

A jogszabály értelmében a szolgáltatóknak július elsejétől kell megfizetni a percenként, illetve sms-enként 2 forintos adót. Ez a magánszemélyeknél havonta maximum 700, vállalkozásoknál pedig 2500 forint kiadást jelent a távközlési cégeknek. A segélyvonalakat és az adománygyűjtő számokat nem terheli az adó, és a magánszemélyek esetében nem kell fizetni a szolgáltatónak az első 10 perc beszélgetés után sem.

Hazánk megvédené az álláspontját

Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje – így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az újabb kötelezettségszegési eljárásra. A tárca közleményében jelezte, hazánk nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak, szerintük a telefonadó jogszerűen és nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!