2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Tankokat és katonákat vezényelhetnek a térségbe

2014. augusztus 29., péntek 11:16, frissítve: péntek 12:49

Tankokat és katonákat vezényelne az Egyesült Államok Kelet-Európába egy hadgyakorlat keretében, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit.

Állítólag orosz katonai egységek láthatók azokon a műholdfelvételeken, amelyeket a múlt héten készített, és tegnap közölt a NATO. Az észak-atlanti szövetség szerint ezek a képek is bizonyítják, hogy az orosz hadsereg beavatkozott Kelet-Ukrajnában, és már több mint ezer katonájuk harcol a térségben.

Az Egyesült Államok elnöke úgy véli: minden kétséget kizáróan Moszkva felelős a kelet-ukrajnai válságért, ezért kiterjeszthetik az ellenük hozott szankciókat. „Oroszország támogatja az erőszakot, kiképzi a szeparatistákat, valamint pénzeli és felfegyverzi őket. Oroszország szándékosan és ismételten megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Ezt az egész világ számára nyilvánvalóvá teszik azok a képek, amelyek az Ukrajna területén aktív orosz erőkről készültek” – mondta Barack Obama.

Moszkva cáfolja a nyugati és kijevi vádakat. Szerintük a NATO légi felvételei hamisítványok. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: ezek a képek még arra sem érdemesek, hogy részletesen kommentálják őket.

Oroszország ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén az ukrán kormányt tette felelőssé a válságért, amely szerinte Amerika nagyhatalmi érdekeit szolgálja ki. „Azt üzenjük Washingtonnak, hogy ne avatkozzon be szuverén államok belső ügyeibe, ne próbálja aláásni egy neki nem tetsző kormány hatalmát, és fogja vissza geopolitikai ambícióit. Ha így tenne, nemcsak Oroszország szomszédai, hanem sok más ország a világon is felsóhajtana” – fogalmazott Vitalij Csurkin, aki azt elismerte, hogy orosz fegyveresek vannak Kelet-Ukrajnában. Szerinte azonban csak önkéntesekről van szó.

A szakadárok nemrég új frontot nyitottak Délkelet-Ukrajnában, és már közelítenek Mariupol felé. Ukrán sajtóhírek szerint orosz tankok segítik őket. A szakadárok ezt tagadják. Szerintük 3-4 ezer orosz önkéntes, köztük sok leszerelt katona harcol az oldalukon, és máshonnan is támogatják őket.

Az orosz veszélyre hivatkozva az Egyesült Államok azt is bejelentette, hogy tankokat és katonákat vezényel Kelet-Európába hadgyakorlatozni. A NATO jövő heti csúcsértekezletén pedig arra akarja rábírni tagországait, hogy növeljék védelmi költéseiket a GDP két százalékára. Ez Magyarország esetében a kiadások több mint megduplázását jelentené.

Mihajlo: Állampolgári kötelességük megvédeni Ukrajnát

A kárpátaljai magyaroknak nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül állampolgári kötelességük megvédeni Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktusban – Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője szerint. Mihajlo Junger Magyarország élőben című műsorunkban kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy erre szükség lesz-e. „Bármilyen ukrán állampolgárnak nemzetiségi származásától függetlenül a saját hazáját kell védenie. Hogy milyen formában fog ez zajlani, nem én fogom eldönteni, egyelőre nem tudom, hogy milyen módon fogják ezt szervezni, de erre készen kell lennie mindenkinek” – fogalmazott Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!