2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság vára

Következik:

Napi aktuális 04:40

Támadásba lendült a tél, figyelmeztetés szinte az egész országban

2013. március 25., hétfő 22:06, frissítve: kedd 08:20

Jelentős hó eshet reggelre a Dunántúl nagyobb részén és a középső országrészben, ahol kedden magas torlaszokat emelhet a szél. A meteorológia két megye kivételével figyelmeztetést adott ki az egész országra.

15-25 centi hó eshet reggelre a Dunántúl nagyobb részén és a középső országrészben a meteorológiai előrejelzés szerint. Kedden napközben gyengül a havazás, de késő délután délnyugat felől utánpótlás jöhet. Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye déli részén magas hótorlaszokat emelhet a szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom és Békés megye kivételével figyelmeztetést adott ki az ország területére.

Jelenleg kisebb-nagyobb intenzitással mindenhol esik a hó. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak. Az autóban pedig legyen hólapát, hólánc, jégkaparó és vastag meleg ruha.

Az M6-os és az M7-es autópályán teljes a kamionstop. A tilalom az M3-ason és az M5-ösön csak a Szlovéniába tartó teherautókra vonatkozik. Este az M7-es érdi leágazásánál a fővárosból kifelé tartó forgalmat a 7-es főútra terelték, de 21.30-kor a terelést megszüntették, így a személyautók újra használhatják a sztrádát. Nehezen járható az M3-as autópálya is Debrecen felé. A Hír TV tudósítója arról számolt be, hogy a forgalom főként a külső sávra korlátozódik az M3-ason, az autók lassan haladnak, számuk viszont lényegesen kevesebb a megszokottnál. Több leágazásnál lehet látni rendőrautót.

A fővárosban a villamosok és a HÉV-ek közlekedésében nincs fennakadás, a budai buszjáratokéban viszont van, több hegyvidéki szakaszon hosszabb-rövidebb időre leállt a közlekedés. A Hír TV munkatársa a Rózsadombról azt jelentette, hogy több BKV-busz is órák óta a Gábor Áron utcában vesztegel – a hókotrókra várnak. Mint azt a buszsofőrök elmondták, veszélyesnek ítélik a közlekedést, ezért meg sem próbálnak elindulni egyelőre. A leállás a 91-es, a 291-es, illetve a 11-es járatokat érinti.

Hétfőn Fejér megyében, valamint a Dél-Dunántúlon volt a legsúlyosabb a helyzet. Somogyban és Baranyában teljes a kamionstop, Zalában a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók nem közlekedhetnek az M7-es autópályán, illetve autóúton. Fejér megyében részleges a kamionzár. A 86-os főúton Vas és Zala megye határától nem engedik tovább a Szlovéniába tartó nehéz kamionokat, mert a szomszédos ország a hófúvások miatt nem engedi át azokat a határon. A Magyar Közút Zrt. 300 géppel takarítja az utakat, de a munkát az erős havazás lassítja.

Somogy megyében húsz centinél több friss hó várható a meteorológiai előrejelzés szerint. Egy autós Kaposfőnél kötött ki az árokban. A sofőr valószínűleg megcsúszott a kanyarban. – Hallottam a csattanást, Kaposvár felől jött a személykocsi, és mire kinéztem az ablakon, bent volt az árokban – közölte Kovács Lászlóné kaposfői lakos. Busz akadt el a ma már Kaposvárhoz tartozó Toponárnál – Somogy megyében délután erősebben kezdett havazni, az utakat több mint 30 gép takarította.

A hóhelyzet kezelését a megyei védelmi bizottság operatív törzse irányítja. – Természetesen készenlétben vagyunk, a közútkezelő valamennyi gépét és a bérelt gépeket is készenlétben tartja, szükség szerint hómarókat is be tudunk vetni hóátfúvások esetén az utak felszabadítására – közölte Horváth Jenő, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!