2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Találat ért egy menekülteket szállító konvojt

,

2014. augusztus 18., hétfő 12:28, frissítve: hétfő 18:27

Találat ért egy menekülteket szállító buszkonvojt Kelet-Ukrajnában. Az ukrán hadsereg szóvivője szerint a rakétát az oroszbarát lázadók lőtték ki. A szeparatisták szóvivője ezt tagadja és azt állítja, hogy az ukrán hadsereg követhette el a támadást. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan haltak meg. Ukrajna közben úgy döntött: beengedi az országba az orosz segélyszállítmányt, amely már napok óta a határnál vesztegel.

Péntek óta az ukrán határ közelében vesztegel az a mintegy 270 kamion, amely Moszkva szerint segélyeket szállít a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnába. Vasárnap néhány kamion még jobban megközelítette a határt, közvetlenül az egyik határállomásnál állt meg, de továbbra sem hajtott át Ukrajnába.

Hamarosan azonban mégis zöld jelzést kaphat a konvoj, jelentette be az orosz külügyminiszter, miután Berlinben tárgyalt az ukrán, a német és a francia kollégájával. „Egyetértésre jutottunk a humanitárius segély Kelet-Ukrajnába szállításáról. Megállapodtunk az ukrán oldallal és a Nemzetközi Vöröskereszttel is, és arra számítunk, hogy a segély eljut a rászorulókhoz” – mondta Szergej Lavrov.

Kijev azt gyanítja, hogy az oroszok a kamionokban fegyvereket csempésznek a kelet-ukrajnai szakadároknak. Moszkva ezt cáfolja. A szállítmányt mindenesetre átvizsgálják, mielőtt átlépi a határt. Emellett a Nemzetközi Vöröskereszt garanciákat kér arra, hogy sem az ukrán hadsereg, sem a szeparatisták nem fogják megtámadni a konvojt.

A tűzszünet ügyében viszont nem sikerült megegyezésre jutni Berlinben Lavrov szerint. „Nem tudunk pozitív eredményekről beszámolni sem a tűzszünet elérésével, sem a politikai folyamattal kapcsolatban. Pedig a tűzszünet a leginkább sürgető kérdés, mert emberek halnak meg, az infrastruktúrát pedig lerombolják” – mondta az orosz külügyminiszter.

A német külügyminiszter szerint néhány kérdésben előreléptek – részletekbe azonban nem bocsátkozott. „Nehéz tárgyalások voltak, de remélem, hogy néhány pontban sikerült előrelépést elérnünk. Abban egyeztünk meg, hogy hazamegyünk, és jelentjük az elhangzottakat a kormányfőinknek. Kedden pedig megállapodunk, hogy mikor folytatjuk a megbeszéléseket” – közölte Frank-Walter Steinmeier.

Az ukrán erők áprilisban indítottak hadjáratot a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen. A harcokban több mint kétezren haltak meg, köztük sok civil. Százezrek elmenekültek, részben Oroszországba, részben Ukrajna más részeibe. Vasárnap az ukrán külügyminiszter a NATO-tól és az EU-tól kért katonai támogatást a szeparatisták elleni harchoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!