2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szükségállapotot hirdettek az ebolajárvány miatt

2014. augusztus 7., csütörtök 07:25, frissítve: péntek 12:09

Három hónapos szükségállapotot hirdetett a libériai elnök az ebolajárvány megfékezése érdekében. Az afrikai országban 282 ember vesztette életét a testnedvekkel terjedő gyógyíthatatlan vírusos megbetegedésben. Az Egészségügyi Világszervezet összesítése szerint 932-re nőtt a február óta tomboló ebolajárvány halálos áldozatainak száma.

Egészségügyi ellenőrzés folyik a lagosi nemzetközi repülőtéren. A nigériai hatóságok az eddiginél szigorúbb vizsgálatokkal akadályoznák meg, hogy újabb ebolás betegek jussanak Afrika legnépesebb városába. „Az egészségügyi minisztérium csapata vizsgálja meg az utasokat, személyes kontaktus nélkül. Ez még érkezéskor történik, mielőtt belépne valaki az ország területére. És ha valamelyik utas gyanússá válik, egy elkülönített területre kerül, ahol tovább vizsgálják és kihallgatják. Ha kiderül, hogy hordozó, az előkészített karanténba kerül” – közölte a Nigériai Reptéri Hatóság kommunikációs igazgatója.

Nigériában szerdán vezettek be rendkívüli intézkedéseket, miután öt új esetet és egy halálos áldozatot is regisztráltak. Az ebolajárvány halottainak száma már a 930-at is meghaladja; a legtöbb új megbetegedést Sierra Leonében jelentették, az elnök itt három hónapos szükségállapotot hirdetett csütörtökön, azonnali hatállyal. Az Egészségügyi Világszervezet szerdán kétnapos tanácskozást kezdett Genfben – itt döntik el, nemzetközi veszélyt jelent-e az ebolavírus. Barack Obama amerikai elnök támogatásáról biztosította a járványtól sújtott országokat az amerikai és afrikai vezetők washingtoni találkozóján. „Az Egyesült Államok és nemzetközi partnereink továbbra is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsék afrikai partnereiket a válság kezelésében; és mindannyian Guinea, Libéria és Sierra Leone népe mellett állunk. Történelmük során hatalmas akadályokat küzdöttek le, és ma ebből az állhatatosságból meríthetnek erőt.”


Közben megérkezett Spanyolországba az első európai beteg: a 75 éves misszionárius Libériában fertőződött meg. Őt egy madridi kórházban kezelik majd, különleges biztonsági intézkedések mellett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!