2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Sztrájk: töröltek több budapesti járatot is

2014. október 20., hétfő 12:46, frissítve: kedd 11:03

Nyolcadszorra sztrájkolnak április óta a Lufthansa pilótái. A sztrájk mögött munkaügyi vita áll. A munkabeszüntetés csaknem 200 ezer utast érint, több budapesti járatot is töröltek.

Várakozó utasok a frankfurti reptéren. A német Lufthansa pilótái ugyanis újabb részleges sztrájkot jelentettek be hétfőre és keddre. A munkabeszüntetéssel javarészt a belföldi és középtávú európai járatokat állítják le. Ez több mint 1450 járatot és hozzávetőlegesen 200 000 utast érint.


A sztrájk mögött munkaügyi vita áll, aminek tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves korukban előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. Ebben az ügyben ez lesz a nyolcadik pilótasztrájk április vége óta.

A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt 4 budapesti járatát is törölte hétfőre, ez összesen 650-800 embert érinthet. „A rossz hír az, hogy a sztrájk a holnapi napon is folytatódik, és akkor már az interkontinentális járatokat is érinti, tehát még azután is legalább 24 óráig eltart, mire helyreáll a normális menetrend a Lufthansánál, ha az esetleges sztrájkot lefújják” – fogalmazott a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály.

A Lufthansa pilótáinak újabb munkabeszüntetése alig néhány órával azután kezdődött, hogy véget ért a német mozdonyvezetők sztrájkja, amely miatt szombattól hétfő hajnalig a belföldi távolsági vonatmenetrend kétharmadát törölték.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!