2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szörnyű vonatkatasztrófa: ezt mondta a mozdonyvezető

2013. július 27., szombat 19:26, frissítve: kedd 08:41

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelnek vádat a spanyolországi vonatbaleset mozdonyvezetője ellen. Háromnapos gyászt rendeltek el. Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét I. János Károly királynak.

78-an haltak meg, és több mint 130-an megsérültek. A feltételezés szerint azért sodródott ki a vonat, mert a megengedett sebesség legalább kétszeresével ment. Az 52 éves mozdonyvezető megtagadta a vallomástételt, de a feketedoboz alapján közvetlenül a baleset után azt mondta, hogy nagy hibát követett el, és reméli, nincs sok halott.

Folyamatosan érkeznek hozzátartozók Santiagóba, hogy a szerdai vonatbaleset áldozatait azonosítsák. A halottak között algériai, brit és amerikai állampolgár is van, de sok holttestet még mindig nem tudtak azonosítani a hatóságok, akik a vasúti sebességszabályozó rendszert is vizsgálják. Ennek ugyanis automatikusan le kellett volna fékeznie a 80 helyett nagyjából 180 kilométer per óra sebességgel haladó vonatot. Szakértők szerint ezen a szakaszon nem építettek ki automatikus berendezést. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a mozdonyvezető kapott figyelmeztetést, reagált is rá, de nem tudott már fékezni. A sérülteket János Károly spanyol király és Zsófia királyné is felkereste.

A sérült mozdonyvezetőt a kórházban őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatják ki. Az 52 éves férfi három évtizede dolgozik az államvasútnál, közösségi oldalán tett bejegyzéseiből kiderült, hogy imádta a száguldást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!