2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Szíria megtámadásáról vitáznak Washingtonban

2013. szeptember 9., hétfő 17:03, frissítve: hétfő 21:47

Az amerikai törvényhozás a szíriai katonai csapás vitájával kezdi az őszi évadot. Oroszország továbbra is békés rendezést követel.

Az orosz külügyminiszter szerint csak béketárgyalásokkal lehet megoldania a szíriai válságot. Szergej Lavrov, aki Moszkvában szír kollégájával tárgyalt, felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne hadműveletekre, hanem újabb tárgyalásra összpontosítsa erőit.

Közben Londonban az amerikai külügyminiszter megismételte, hogy bizonyítékok támasztják alá, hogy a szír elnök vetette be a vegyi fegyvert saját népe ellen. John Kerry hozzátette: Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha a következő egy hétben átadja teljes vegyifegyver-készletét a nemzetközi közösségnek. A washingtoni törvényhozás hétfőn tárgyal a kérdésről.

Az amerikai külügyminiszter Londonban próbált támogatást szerezni a Szíria elleni támadáshoz. William Hague csak diplomáciai segítséget ígérhetett Kerrynek azok után, hogy a brit parlament nemet mondott arra, hogy Nagy-Britannia részt vegyen az Egyesült Államok oldalán egy esetleges katonai beavatkozásban.

John Kerry azt mondta: az augusztusi vegyi támadást olyan területről indították, amely a szír kormányerők ellenőrzése alatt áll. A külügyminiszter ugyanakkor tett egy ajánlatot, amelynek elfogadásával Szíria elkerülheti a válaszcsapást. „Átadhatja minden egyes vegyi fegyverét a nemzetközi közösségnek a jövő héten. Adja át minden egyes darabját, és tegye lehetővé a teljes leltárt. De nyilvánvaló, hogy nem teszi, nem teheti meg” – fogalmazott.

Bassár el-Aszad szír elnök a CBS amerikai televíziónak adott interjúban közölte, hogy az eddig bemutatott bizonyítékok szerinte nem meggyőzők. Az amerikai törvényhozási vita előtt a The Washington Post felmérést tett közzé, amely szerint a képviselők mindössze 5 százaléka szavazná meg a fegyveres beavatkozást Szíria ellen, és a szenátorok fele is bizonytalan a kérdésben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!