2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Szíria együttműködik az ENSZ-szel

,

2013. augusztus 25., vasárnap 12:15, frissítve: hétfő 09:01

Beengedi a vegyifegyver-támadás helyszínére az ENSZ-ellenőröket, és együttműködik a világszervezettel a damaszkuszi vezetés. A tömegpusztító fegyver bevetésével egymást vádolják a lázadók és a szír kormány. Közben egy párizsi székhelyű, független orvoscsoport közölte, idegméreg végzett a szerdai szíriai támadásban meghalt emberekkel. Az amerikai elnök és a brit kormányfő szerint elrettentő és határozott választ kell adni a vegyi fegyverek használatára. A két vezető szerint egyre több jel utal arra, hogy az Asszad-rezsim hajtotta végre a támadást saját népe ellen.

Idegméregtől halt meg több mint 350 ember a szerdai szíriai támadásban – az Orvosok Határok Nélkül az első független szervezet, amelyik megerősítette, hogy vegyi fegyvert vetettek be Damaszkusznál. A párizsi székhelyű csoport összesen 3600 beteget kezelt ilyen anyagtól származó tünetekkel. „Majdnem biztosak vagyunk, talán 100 százalékosan, hogy ideggázt használtak. Azt nem tudjuk megmondani, milyet, és hogy ki tette – a lázadók, vagy a kormányerők. Orvosaink a kórházban voltak és hirtelen olyan sok beteg jött, hogy alig tudták ellátni az eseteket” – mondta a jótékonysági szervezet elnöke.

A támadás elkövetésével a kormány és a lázadók egymást vádolják. A szír állami televízió szombaton olyan felvételeket mutatott be, amelyeken a felkelők alagútjaiban talált vegyi anyagok láthatók, amelyekből – a hadsereg szerint – a felkelők a gáztámadásnál használt fegyvert előállították.

„Fegyveres erőink sikeresen végrehajtott hadműveletei során Jobar környékén, Damaszkusz külvárosában vegyi fegyver előállításához alkalmas anyagokat, védőmaszkokat találtak, valamint nagy mennyiségű gyógyszert, amellyel a vegyi fegyver tüneteit lehet kezelni. Hogy ilyen vegyi fegyverek kerültek a fegyveres terrorista csoportok kezébe, nyilvánvaló bizonyítéka, hogy ezek a csoportok vegyi fegyvereket használnak nemzetünk és fegyveres erőink ellen” – nyilatkozta egy szír katonai vezető.

Elrettentő választ kell adni

Ugyanakkor az amerikai elnök és a brit kormányfő szerint egyre több jel utal arra, hogy a súlyos vegyifegyver-támadást a szíriai rezsim hajtotta végre saját népe ellen. Barack Obama és David Cameron telefonon egyeztetett az ügyről. A két vezető egyetértett abban, hogy elrettentő és határozott választ kell adni a vegyi fegyverek használatára. Közben a Malajziában tartózkodó amerikai védelmi miniszter közölte: a hadsereg már készen áll egy esetleges Szíria elleni katonai fellépésre, ha az elnök erre ad utasítást. „Obama elnök felkérte a védelmi minisztériumot, hogy készítsen terveket minden kontingens számára. Ezt megtettük, és felkészültünk, hogy bármi legyen a döntés, végrehajtsuk az elnök utasítását – jelentette ki Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

A közös fellépésről ma egyeztetnek Jordániában a vezető nyugati hatalmak, illetve Törökország, Szaúd-Arábia és Katar katonai vezetői.

Nem kértek segítséget a magyarok

A szerdai, damaszkuszi támadás után sem kértek segítséget a nagykövetségtől a Szíriában élő magyarok. A Libanonban tartózkodó damaszkuszi magyar nagykövet a Hír Televíziónak azt mondta, hogy a helyiek tartanak a történtek következményeitől. Budai János hozzátette, Magyarország pénzügyi segítséget ad a szír határ közelében működő iskolának, ahová több száz menekült jár.


„Ami a helyzetet illeti, igen feszült. A lakosság is fél az esetleges következményektől. Magyar állampolgárok természetesen a mai napig élnek még Damaszkuszban, és kisebb városokban, vidéken. Főként olyanok, akik nem tudnak hazatelepülni. Ők a többszöri felszólítás ellenére úgy döntöttek, hogy ott maradnak. Kapcsolatban vagyunk velük egyébként, akinek mégis szüksége lenne valamilyen segítségre, támogatásra, azt igyekszünk maximálisan biztosítani” – mondta Budai János.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!