2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szevasztopol is Oroszországhoz csatlakozna

2014. március 7., péntek 07:13, frissítve: péntek 14:13

A Krími Autonóm Köztársaság után Szevasztopol is Oroszországhoz csatlakozna. A volt ukrán vezetés ellen már Amerika, Kanada és Hollandia is szankciókat vezetett be.

A Krími Autonóm Köztársaság után Szevasztopol is Oroszországhoz csatlakozna. A kérdésről jövő vasárnap tartanak népszavazást. A központi választási bizottság szerint azonban illegitim a kezdeményezés, ilyen rövid idő alatt a választói névjegyzéket sem lehet összeállítani. Az orosz törvényhozás felsőháza viszont bátor tettnek nevezte és támogatja a krími köztársaság csatlakozását.

Már oroszbarát szerbek is járőröznek az ukrán Krím félsziget utcáin. Az autonóm tartomány parlamentje csütörtökön döntött az Oroszországhoz való csatlakozásról. A kérdésben jövő vasárnapra népszavazást írtak ki. Ehhez a döntéshez csatlakozott Szevasztopol városi tanácsa is. A lépés érdekében a krími parlament vezetője Moszkvában keres támogatókat. „Tegnap elfogadtunk egy határozatot az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról. A labda az ön térfelükön van. Népszavazást tartunk, az emberek döntenek az álláspontjukról. Dönteni fogunk a Krím sorsáról, történelmi jövőjéről” – mondta Vlagyimir Konsztantyinov, aki szerint Kijev nem akadályozhatja meg a referendumot.

Az orosz parlament mindkét házának vezetője támogatja a csatlakozást, amennyiben a lakosság megszavazza azt. Szerintük a krími tartományi törvényhozásnak joga van ilyen népszavazást kiírni. A kijevi ukrán kormány viszont törvénytelennek tartja a referendumot. Ráadásul a választási bizottság elnöke szerint tíz nap alatt nem lehet összeállítani a választói névjegyzéket, Ukrajnában pedig egyébként sincsenek meg a népszavazáshoz szükséges törvényi feltételek.

„Nem titok, hogy az orosz hadsereg jelen van a Krím félszigeten, ez pedig már önmagában megszegi azt a szerződést, amiben nemzetközi védelmet ígértek Ukrajnának, cserébe azért, amiért a 90-es években lemondott az ország az atomfegyverekről – véli Vitalij Klicsko. – Minden országnak segíteni kell Ukrajna egyben tartásában, amelyik ország azt szeretné, hogy Ukrajna politikailag stabil ország legyen. Természetesen a krími orosz katonai beavatkozás nagyon veszélyes, az országunk egységét veszélyezteti és ezért szeretnék külföldi segítséget kérni az országnak itt is. Ha Ukrajnában nincs stabilitás, akkor az egész régióban megszűnik a stabilitás” – nyilatkozta az ellenzéki Ütés párt vezetője.

A helyi tatár kisebbség vezetői is abszurdnak nevezték a lépést és bojkottot hirdettek. „A krími tatárok medzslisze nem ismeri el ezt a referendumot, ezért a Krím egész lakosságát nemzetiségtől függetlenül az előkészületek és a voksolás bojkottálására szólítja fel” – közölte a krími tatárok parlamentjének elnöke.

A Krím félsziget hovatartozása azért kulcsfontosságú, mert Ukrajna függetlenné válása óta Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. Az 1954 óta Ukrajna területéhez tartozó félsziget lakosságának 58 százaléka orosz, 24 százaléka ukrán, 12 százaléka pedig tatár. Egy a héten készült felmérés szerint egyébként az orosz többségű félsziget lakosságának, csak 41 százaléka támogatja az elszakadást Ukrajnától.

Bár még a vitatott referendumig több mint egy hét van hátra, a Krímben máris lekapcsolták az egyik ukrán adót. A tévé egyik munkatársa szerint a helyszínen forgató stábjukat folyamatos támadás éri. „Újságíróink a krími válság kezdete óta veszélyben voltak, tudósítónkat mindennap megtámadták. Többször is megpróbálták kijevi stábunkat kiűzni, munkájukat akadályozni a Krímben” – mondta Lidia Taran. A csatorna hírolvasója közölte, hogy a helyi frekvenciájukat egy orosz adó foglalta el.

Mint arról korábban beszámoltunk, az unió állam- és kormányfői csütörtökön arról döntöttek, felfüggesztik a kétoldalú szerződésről szóló tárgyalásokat Oroszországgal. Orbán Viktor szerint Moszkva agressziót követett el a félsziget leválasztásával. A NATO és az Egyesült Államok megerősíti közép- és kelet-európai szövetségeseinek katonai védelmét. Ismeretlen fegyveresek feltartóztatták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Krím félszigetre tartó katonai megfigyelőit. Bővebben >>>

Ellentmondóan nyilatkozott a Fehér Ház és a Kreml

Egy órán át egyeztetett telefonon az amerikai és az orosz elnök. Barack Obama szerint Vlagyimir Putyin megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Az orosz elnök továbbra sem ismeri el a kijevi kabinetet, amely szerinte alkotmányos puccsal került hatalomra. Közben az Egyesült Államok, Kanada, Hollandia és az Európai Unió is a volt ukrán kormánytagokhoz köthető számlákat zárolt.  Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!